L’escola de música reprèn l’activitat amb grups bombolla i mascareta

L’escola de música Julià Canals treballa amb grups de 15 alumnes, que entren al centre ordenats per cursos i esgraonadament. L’ús de mascareta és obligatori per tots els majors de sis anys, excepte per tocar un instrument de vent.

Alumnes i professors hauran de portar mascareta durant les classes // Rut Font

Gel hidroalcohòlic i esprais desinfectants adornen les superfícies de l’escola de música Julià Canals. El centre municipal torna a sonar després del confinament amb mascareta obligatòria per a tots els majors de sis anys, exceptuant els músics que toquin un instrument de vent.

Els grups bombolla no superen els 15 alumnes i es mantindran estancats per garantir la traçabilitat dels contactes d’un possible contagi de Covid-19. A més, el centre ha augmentat la neteja d’espais i instruments.

“Ens estem adaptant molt bé, però serà molt difícil poder comunicar-nos amb la mascareta posada”, explica Pilar Casals, directora de l’escola Julià Canals, a Viu Molins de Rei. Tots els alumnes i professors hauran de portar mascareta, inclús a les classes de cant. Els protocols de la Generalitat de Catalunya no ho consideren necessari en aquest cas, però l’escola ha decidit implementar-ne l’obligatorietat com a prevenció.

La directora confia en les mesures de seguretat, però considera que pot “complicar l’aprenentatge”, sobretot entre els infants més petits. Per exemple, Casals assegura que els petits tendeixen a llegir els llavis per aprendre’s les cançons.

Durant les classes es mantindrà la distància de seguretat // Rut Font

Un infant, un instrument

Un dels reptes als quals s’enfronta l’escola és assegurar que els alumnes no comparteixin instruments. “En les classes d’iniciació cada alumne podrà tocar només un instrument a cada sessió. Abans podien començar tocant la pandereta i canviar. Ara no serà possible”, informa Pilar Casals, que assegura que seran “molt curosos”.

Pels alumnes de set anys, l’escola de música prepara uns tallers organitzats en grups de tres on els infants proven tots els instruments per decidir quin estudiaran. Per aquest any l’AMPA ha comprat tres instruments de vent de cada tipus fets de plàstic, ja que es poden netejar fàcilment amb aigua i sabó.

De fet, pel que fa a la neteja dels instruments, el piano es desinfecta després de cada classe i els instruments de corda es netegen amb aigua oxigenada cada vegada que algú els utilitzi. A l’hora de tocar instruments de vent, alumnes i professors aniran amb més cura de mantenir la distància de seguretat per la impossibilitat d’utilitzar mascareta. Els infants s’hauran de rentar les mans abans de tocar qualsevol instrument.

Els pianos i la resta de les superfícies es netejaran al final de cada classe // Rut Font

Grups estancats per controlar un possible positiu

Seguint els protocols del govern català, els grups de l’escola no superaran els 15 alumnes. Aquest any, els estudiants s’esperaran amb els seus companys de classe a la plaça de la Creu i entraran plegats un cop tot el grup anterior hagi abandonat el centre. Si les classes comencen a dos quarts, l’entrada serà esgraonada: un grup entra a i 25, un a i 30 l’últim a i 35.

Tot això es farà amb l’objectiu d’evitar el contacte entre cursos, mantenir els grups bombolla i garantir la traçabilitat dels contactes de cada alumne. “Moltes vegades els alumnes ens demanaven tocar el piano o esperar-se a una altra aula abans de classe. Ara no ho poden fer, no volem que es barregin amb entre grups”, diu Casals.

Per altra banda, la directora assegura que el grup d’iniciació, format per nens de 4 a 6 anys i que fan classe a l’auditori, entraran per la porta del carrer Rafael Casanova. Aquesta entrada va directament a l’aula i disminueix l’afluència de pas per la sala d’espera on moltes vegades es creaven “petites aglomeracions”.

Mentre els estudiants entren i surten del centre, es desinfectaran i ventilaran les aules. De fet, les finestres romandran obertes durant tota la classe i la directora assegura que buscaran “una alternativa” de cara a l’hivern.

El grup d’iniciació fa les classes a l’auditori i entra per la porta del carrer Rafael Casanova // Rut Font

La seguerata pel cor i l’orquestra

L’escola de municipal compta amb dos grups més nombrosos: l’orquestra, amb 25 integrants; i el grup de coral, que pot arribar als 40 infants. Per garantir les distàncies durant els assajos de l’orquestra, l’Ajuntament cedirà la sala Gòtica cada divendres a partir del 2 d’octubre.

Si la Gòtica està ocupada, els membres de l’orquestra es dividiran en dues aules per practicar. A més, cada músic tindrà la seva partitura i el seu propi faristol per garantir la distància de seguretat.

El grup de cant es dividirà en dos subgrups per garantir una “correcta incorporació” de tots els integrants. Els dos grups s’intercalaran cada 15 dies per assajar.

Recomanacions personalitzades