Les escoles bressol treballen per obrir amb garanties però amb menys demanda

Públiques i privades reconeixen una caiguda en la quantitat de matrícules i coincideixen a afirmar que, en molts casos, es deu a la por de les famílies. Tot i això, reobren amb els deures fets: els espais estan adequats als requisits de les mesures contra la Covid-19 i les professionals s’han preparat per aplicar correctament els protocols.

Un nen juga al pati de l’escola bressol El Patufet // Irene Juárez

La baixada en la demanda de les escoles bressol de Molins de Rei no ha aplacat els ànims de les professionals que hi treballen. Públiques i privades han fet un sobreesforç per enllestir-ho tot a temps. Han adequat els espais per garantir la distància i han fet grups estancs. Han organitzat circuits perquè les famílies no es creuin, s’han coordinat entre les educadores i asseguren estar prenent totes les mesures perquè l’escola bressol sigui un lloc segur pels infants en un retorn marcat per la pandèmia del coronavirus.

Així ho expliquen les directores de les escoles bressol municipals El Molí i la Traca, Marta Roca i Olga Pellicer, respectivament. En una visita a les instal·lacions, les educadores mostren a Viu Molins de Rei les diferents entrades al centre i les noves portes habilitades. Han separat també els patis i els jardins. Encara no hi ha infants. Obriran les portes el 14 de setembre.

El jardí de l’escola bressol El Molí // Irene Juárez

A ambdues escoles porten tot l’estiu fent obres. En el cas de la Traca, l’Ajuntament els ha cedit el pati de l’antiga escola bressol el Cargol, que està a tocar.

Les privades, per la seva part, ja estan en marxa. La directora de l’escola bressol el Patufet, Eva López, assegura que les professionals estan adaptades als canvis. Expliquen que, tant elles com les famílies, estan respectant les normes i que, de moment, tot funciona amb normalitat.

[Viu Molins de Rei és possible gràcies a la comunitat de socis que donen suport al periodisme de km 0 que informa del que passa al costat de casa]

Grups estancs: les famílies es queden fora

L’objectiu de tot plegat és que els nens de diferents grups no es relacionin entre ells. Així s’asseguren la traçabilitat en cas que algun infant s’infecti i eviten haver d’aïllar tota l’escola. A totes les bressol hi haurà dos adults per grup, que només atendran els nens que els pertoquen. En el cas de l’escola bressol el Patufet, aquest any els pares no poden fer l’acompanyament com ho feien anteriorment. És a dir, no els poden acompanyar a les estances.

Un nen, jugant a l’escola bressol el Patufet // Irene Juárez

“Abans ens agradava tenir les famílies dins de l’escola. Potser un pare s’estava una hora dins, fins i tot durant el curs”, explica López. Però això, ara, queda lluny. S’han de garantir els quatre metres quadrats de separació entre persones. “Hem decidit que els adults no entrin als espais”.

Però els infants no han perdut la curiositat. Tot i que es troben en estances separades, no deixen de mirar els seus companys des de la finestra. Se saluden entre ells, riuen, però ho accepten amb la innocència pròpia de l’edat.

Els infants miren els seus companys des de la finestra // Irene Juárez

Cauen les inscripcions

La directora de l’escola bressol El Patufet, Eva López, reconeix que han tingut baixes, “sobretot de petites franges”, perquè moltes famílies han decidit que els infants es quedin amb els avis o amb cangurs. Tot i que assegura que no han estat moltes, també entén que “no hi ha hagut prou altes per contrarestar”. Una de les causes és el fet que les entrevistes que es realitzaven els mesos d’abril, maig i juny, van quedar aturades pel confinament. Tot i que també n’han fet de telefòniques. “No és el mateix”, argumenta.

La principal raó de la caiguda de les inscripcions és la por. “Ningú es vol arriscar que el seu infant, petit, amb un sistema immunitari feble, s’infecti per la Covid-19”, diu la directora del Patufet. Per la seva banda, la directora de la Traca explica que “hi ha famílies veteranes, que aquest curs anirien a grans, i que s’estan donant de baixa senzillament per la situació: tenen por, s’ho volen muntar a casa seva, tenen famílies de risc…”.

Davant d’aquesta mateixa situació, les expectatives són ben diferents. La directora del Patufet indica que la darrera setmana d’agost i els primers deu dies de setembre han vist “una intenció de les famílies per venir”. Assegura que ha realitzat entrevistes telefòniques i que “la previsió és anar a més”. “Les famílies confien molt en nosaltres”, conclou.

Els penjadors, mig plens // Irene Juárez

Segons altres, tot el peix està venut. “Les persones que realment necessiten això ja ens van donar confiança plena fent unes portes virtuals, sense que ens coneguéssim, amb una matrícula que també va ser telefònica. Han confiat molt en el bressol de Molins de Rei i estem molt agraïdes”, assegura Roca.

Mesures d’higiene

Per entrar al Patufet cal desinfectar-se les sabates. Els adults, a més, no poden accedir als espais on estan els nens i han de portar mascareta. Els infants hi entren sense sabates, excepte al pati, on les porten. Les finestres estan obertes, cal garantir la ventilació dels espais. També s’ha ampliat la neteja.

Les sabates es pengen abans d’entrar als espais // Irene Juárez

Pel que fa a les joguines, la directora del Patufet explica que els nens, com és normal, se les continuen ficant a la boca. “Però estem atentes”, riu. “Quan un la deixa estar, li traiem i la fiquem a la capsa de les joguines brutes. Llavors l’oferim una altra”. Al migdia es procedeix a la “súper desinfecció”. Les professionals ruixen amb alcohol totes les joguines brutes i després hi tiren molta aigua.

Protocols clars

Les professionals han interioritzat els protocols. Les famílies han de signar un document de responsabilitat que les obliga a no portar l’infant a l’escola en cas que tingui febre o símptomes compatibles amb la Covid-19. Per tant, els han de prendre la temperatura als infants abans de sortir de casa i en tornar, i cal que traslladin als centres qualsevol anormalitat. En cap cas els nens poden anar malalts a l’escola.

Eva López, del Patufet, ja parla d’una experiència que han tingut al centre. Una nena tenia febre. Ràpidament van trucar a la família, que la va traslladar al Centre d’Atenció Primària (CAP). Ella, però també els seus pares, es van realitzar la prova de detecció PCR. Cap d’ells va donar positiu. “Tot això va passar en 48 hores i ara ja la tenim al centre”, diu. “L’actuació va ser súper ràpida i les famílies estan sent súper respectuoses amb les indicacions”.

Esperança

L’esperança és un sentiment compartit entre les professionals de les bressol de Molins de Rei. Des del Molí, Roca remarca que “s’han fet molts esforços d’adequació”. “Ens hem readaptat a cada canvi que ha fet el departament. Hem hagut de canviar coses, però creiem que està ben fet i que això pot sortir molt bé. Ara, depèn de totes les persones implicades”, afegeix la directora.

L’escola bressol El Molí, buida, de moment // Irene Juárez

“La situació és molt delicada”, diu, per la seva banda López, del Patufet. “Tenim moltes ganes de treballar, que tot torni a com era abans. Tenim en compte el que tenim, però la vida ha de continuar”, conclou.

[Si t’ha resultat interessant aquest reportatge i vols que Viu Molins de Rei segueixi fent periodisme de proximitat, fes-te soci del diari]

Recomanacions personalitzades