Cs i PP porten l’Ajuntament als tribunals perquè retiri la pancarta de ‘Llibertat Presos Polítics’

Els dos partits asseguren que només s’han decidit a portar el tema davant la justícia després que el Consistori es negués a treure la pancarta. La resposta de l’ANC de Molins de Rei no s’ha fet esperar.

Pancarta de Llibertat presos polítics a la façana municipal de Molins de Rei
Pancarta de Llibertat presos polítics a la façana municipal // Arxiu

Les formacions locals del Partit Popular (PP), sense representació a la sala de plens; i Ciutadans (Cs), amb una única regidora, han interposat un recurs contenciós per reclamar que l’Ajuntament de Molins de Rei retiri la pancarta de ‘Llibertat Presos Polítics, Exiliats i Represaliats’ que penja de la façana consistorial. La petició, segons asseguren els dos partits, s’ha admès a tràmit en el jutjat contenciós número 11 de Barcelona.

En una nota de premsa conjunta, Alfonso Rodríguez, de l’agrupació local de Ciutadans, i Antonio Valverde, del PP de Molins de Rei, expliquen que “la negativa de l’Ajuntament” a retirar la pancarta els ha abocat a interposar el recurs perquè, segons consideren, el fet que la pancarta continuï penjada “vulnera la llei i les decisions del Tribunal Superior de Justícia”.

Tanmateix, tant PP com Ciutadans han aclarit que la seva voluntat “no és judicialitzar la vida política de Molins de Rei”, sinó assegurar que l’Ajuntament sigui “respectuós amb els sentiments de tots els seus habitants, independentistes o no, amb els símbols de tots i, en l’última instància, amb la llei”.

Així, segons indiquen els dos sotasignats de la nota conjunta, els partits han unit forces per vetllar pel compliment de la legalitat i perquè el Consistori actuï “amb neutralitat institucional”. Volen impedir, d’aquesta forma, “que l’Ajuntament sigui d’uns i no de tots”.

L’ANC de Molins de Rei, per la seva part, ha fet la seva rèplica. En un comunicat assegura que les dues formacions sí que estan judicialitzant la vida política i els retreu que vulguin “obtenir per la via judicial allò que no s’aconsegueix a les urnes”.

El retorn de la pancarta va passar pel ple

Va ser precisament una moció presentada el 2019 per l’ANC, Òmnium Cultural i l’Ateneu Mulei i aprovada per la CUP, ERC, Molins en Comú, Junts per Molins i el regidor socialista Pep Puiggarí, la que va fer retornar la pancarta al balcó de la façana consistorial, després que els Mossos d’Esquadra l’haguessin retirat en el context del període electoral.

És per això que l’ANC posa l’accent en el fet que va ser “el ple municipal, on rau la sobirania del poble” qui va decidir que la pancarta lluís penjada a l’Ajuntament. En aquest sentit remarquen que “al ple municipal hi concorren els representants de tots els vilatans”, exceptuant “aquells que voten partits que no han obtingut el suport suficient com és el cas del Partit Popular”, recorden.

Els independentistes, per últim, treuen pes a l’acció argumentant que només un dels 21 regidors de l’Ajuntament ha interposat el recurs, fent referència a Laia Cassauba, portaveu i única regidora de Ciutadans.

El cas de la bandera LGTBIQ+

La petició dels dos partits arriba després d’una certa polèmica generada per una sentència del Tribunal Suprem que prohibeix l’ús de banderes no oficials als edificis i espais públics, com ho és un Ajuntament.

En aquest sentit, cal recordar que el Consistori molinenc, en una també decisió aprovada al ple, es va sumar a la llista d’administracions locals que van desobeir la sentència del tribunal i van penjar la bandera de l’arc de sant Martí malgrat la prohibició per commemorar el dia internacional de l’orgull LGTBIQ+.

Recomanacions personalitzades