Les llibretes de xocolates Ametller que relaten el passat hostaler de Molins de Rei

El Museu Municipal compta amb una col·lecció de llibretes on el propietari de l’antic hostal del Sant anotava quants animals passaven pel seu establiment.

El museu municipal compta amb un conjunt de calendaris on els hostalers anotaven als animals que entraven a l’establiment. // Museu Municipal

Antigament, Molins de Rei era un encreuament de vies i camins, cosa que convertia el municipi en un punt de trobada de viatgers. Aquests rodamons s’allotjaven en nombrosos hostals situats al llarg de les principals vies de comunicació.

Els hostalers necessitaven comptabilitzar qui creuava les seves portes. La col·lecció del Museu Municipal mostra com Leandre Batllori, el propietari de l’hostal del Sant, va aprofitar les llibretes que xocolates Ametller regalava per fer publicitat per anotar els matxos, mules i cavalls que entraven a l’hostal.

En total, entre 1900 i 1905 van passar per les seves quadres 32.922 animals, 5.500 per any. L’hostal del Sant rebia aquest nom per la imatge de pedra esculpida a la paret del seu menjador. Passats els anys es va convertir en un restaurant, però actualment ja no existeix.

L’antic hostal del Sant, on van entrar gairebé 33.000 animals en cinc anys. // Museu Municipal

La vida a la carretera

Els primers hostals es van instal·lar durant l’època medieval a la zona urbana del Camí Reial o Ral, que travessava Molins de Rei des de la seva entrada pel Papiol, passant pel carrer Rafael de Casanova, fins al carrer Carril en direcció Barcelona.

Amb la construcció del conegut pont de les 15 arcades el 1769 i de la nova carretera, l’activitat que envoltava el Camí Ral es va traslladar a la nova via. Amb ella, es van moure els hostals ja existents i se’n van construir de nous.

L’any 1768 es va obrir l’hostal del Roca, el primer establert a la nova carretera, a l’espai que actualment ocupa la plaça de la Bàscula. L’edifici tenia porxos a l’entrada i un pati ample.  Més endavant, l’hostal del Boix es va instal·lar al número 18 de l’avinguda de València. El Boix era l’establiment predilecte dels viatgers que anaven d’Igualada a Barcelona. Altres hostals situats a la carretera eren l’hostal Nou, de Joan Mallorca, l’hostal de Can Pedrerol i el ja esmentat hostal del Sant.

L’hostal del Roca va ser el primer a instal·lar-se a la nova carretera. // Museu Municipal

Punts per recuperar forces

Els viatgers i traginers s’hostejaven als hostals per reposar i pernoctar. També es permetia descansar sota aixopluc als animals, carros i carruatges i, si calia, canviar les cavalleries. Per altra banda, els hostals oferien menús diaris d’elaboració senzilla amb productes de temporada perquè els hostes poguessin recuperar forces.

Viu Molins de Rei és un mitjà compromès amb la cultura local. Fes-te soci i ajuda’ns a difondre l’actualitat del municipi.

Recomanacions personalitzades