Es crea un Sindicat d’Habitatge a Molins de Rei per evitar abusos en hipoteques i lloguers

El nou sindicat s’ha fundat durant el confinament i ja ha assessorat cinc molinencs i ha donat consell a una dotzena més en temes de lloguers i hipoteques. El col·lectiu vol que Molins de Rei s’impliqui en la “lluita col·lectiva pel dret a l’habitatge”.

Acció del Sindicat d’Habitatge a la seu del BBVA per no “negociar lloguers socials” per famílies afectades per la hipoteca. // Sindicat d’Habitatge de Molins

La crisi econòmica derivada del coronavirus ha provocat que alguns molinencs perdin la feina o es trobin en ERTO i que, per tant, tinguin dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca. Per això, durant el confinament ha nascut el Sindicat d’Habitatge de Molins, un col·lectiu format per una vintena de persones que vol evitar abusos en hipoteques i lloguers.

De fet, el grup ja ha ajudat activament cinc veïns i s’ha posat en contacte amb 12 més per assessorar-los en temes legals. El sindicat vol impulsar tant moratòries de lloguer com pròrrogues de contracte per assegurar que ningú es quedi sense llar.

El portaveu del sindicat, Martin Soto, ha explicat a Viu Molins de Rei que l’objectiu del col·lectiu és aglutinar les “lluites individuals invisibilitzades” en una “lluita col·lectiva” per assegurar “el dret a l’habitatge de tots els molinencs” i defensar els veïns “contra la mercantilització dels lloguers i del sostre de la vila“.

A més, l’entitat no descarta futures accions públiques i polítiques. De fet, representants del sindicat van empaperar la seu del banc BBVA situada al carrer Rafael de Casanova per demanar lloguers socials a finals de juny coordinats per la PAH de Sant Just, amb qui col·laboren activament.

Nascut en ple confinament

El nou col·lectiu va aparèixer en el si de la Xarxa de Suport Veïnal que es va crear durant els primers dies de confinament per assistir i fer encàrrecs a persones de grups de risc. “Amb la crisi que s’aproximava, van aparèixer noves inquietuds que podrien afectar els veïns i una d’elles era l’habitatge“, explica Soto, que a partir de llavors va contactar amb els primers afectats per xarxes socials.

El portaveu explica que qualsevol persona que es trobi amb dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca es pot posar en contacte amb el sindicat a través del compte d’Instagram de la Xarxa de Suport Veïnal.

Decebuts amb l’Ajuntament

Un altre objectiu del sindicat és “arribar allà on l’Ajuntament no pot“. De fet, alguns dels veïns assessorats pel sindicat havien demanat assistència anteriorment al consistori, però no van quedar contents amb la resposta que els van donar.

El mateix sindicat diu estar “decebut” amb la gestió de l’Ajuntament en matèria d’habitatge i demana “transparència” davant la manca de dades públiques de l’Oficina d’Habitatge.

Recomanacions personalitzades