Empresaris del polígon Riera del Molí demanen aturar les obres de Les Llicorelles per la pols que generen

Les empreses es queixen que la pols que aixequen les obres els està fent malbé maquinària i els suposa un sobrecost en neteja.

Un camió treballant a les Llicorelles // Irene Juárez

El president de l’Associació d’Empresaris del polígon industrial Riera del Molí, Carles Guilera, demana aturar les obres del nou polígon industrial de Les Llicorelles. La principal problemàtica que exposa el president és “la gran quantitat de pols” provocada pels moviments de terres i el pas dels camions que treballen a les obres.

En paraules de Guilera, la falta de reg i neteja per part de l’empresa ha provocat “desperfectes a la maquinària i aturades de producció per filtres embussats i problemes de salut”. En una visita a les obres, Viu Molins de Rei ha pogut comprovar com l’empresa constructora rega els carrers asfaltats per tal de disminuir el nivell de pols. Però segons indiquen alguns empresaris, el que no fan és regar la superfície de les obres, que és realment el lloc d’on sorgeix la polseguera.

El camió que rega el camí // Irene Juárez

Guilera també critica que la gran quantitat de pols ha provocat que els empresaris hagin de netejar de manera “constant” les seves instal·lacions i vehicles “per tal de poder mantenir mínimament la seva activitat”.

Durant la visita a les empreses del polígon, aquest mitjà també ha pogut comprovar que efectivament els vehicles estan completament coberts de pols. En aquest sentit, el treballador d’una fusteria situada al polígon explica que ha hagut de canviar els filtres de la seva furgoneta a causa de la quantitat de pols que absorbien.

El vehicle d’una empresa del polígon ple de pols // Irene Juárez

Tot i que l’afectació en la maquinària varia en funció de l’empresa i de la seva proximitat amb les obres, la majoria d’empreses del polígon afirmen que han hagut d’incrementar notablement les despeses en neteja. Un membre de la direcció d’una de les empreses que ens atén, Llorigràfic, assegura que des que van començar les obres ha de pagar 150 euros a la setmana per un servei de neteja, quan abans no ho havia de fer.

De fet, si abans aquest empresari netejava els seus filtres cada tres mesos, ara ho ha de fer cada setmana. És el cas dels filtres que apareixen a la imatge següent i per on hem passat el dit per comprovar la quantitat de pols que hi havia. Segons explica l’empresari, va netejar els filtres aquest dilluns mateix i només quatre dies després ja tornen a estar completament bruts.

Un filtre per on hem passat el dit // Irene Juárez

Si la quantitat de pols provocada per les obres no disminueix, l’empresari calcula que que tota la maquinària i les eines que utilitza se li acabaran fent malbé en qüestió de mesos. Per exemple, una lent que també utilitzen per fer talls amb làser, que és un material molt sensible amb un cost de 580 euros, també diu que li queda constantment inservible per la quantitat de pols que acumula al llarg del dia.

Una lent de l’empresa Llorigràfic // Irene Juárez

De fet, algunes empreses es queixen a aquest mijtà que ja se’ls estan fent malbé làsers, impressores o fotocopiadores per culpa de la pols de les obres. En aquest sentit, el propietari de l’emprea Cover-teg, Albert Santacana, ensenya com les caixes que contenen materials o alguns productes que tenen de mostra també estan coberts de pols.

Una caixa del magatzem bruta // Irene Juárez

Converses amb l’Ajuntament

El director del polígon, Carles Guilera, assegura que han “denunciat repetidament” la situació davant de la regidora d’Empresa de l’Ajuntament i també a les reunions de la comissió de seguiment de les obres. Les queixes han motivat “inspeccions puntuals” per part de la Guàrdia Urbana, “però no s’ha fet cap actuació directa i efectiva”, lamenten.

Guilera és contundent i acusa l’Ajuntament d’estar donant “una resposta clarament insuficient” que “està provocant greus perjudicis a les empreses”. De fet, segons Guilera, el neguit dels empresaris s’agreuja a mesura que passa el temps. És per això que l’empresari demana que es posi fi a les obres.

Les queixes de l’associació d’empresaris del polígon Riera del Molí se sumen també a les protestes en contra de les obres que des de fa mesos lidera la plataforma ciutadana STOP Llicorelles.

Des de l’Ajuntament, però, remarquen que no hi ha marxa enrere en la construcció del polígon, tal com ja va afirmar l’alcalde, Xavi Paz, en una entrevista recent a Viu Molins de Rei.

També expliquen que les queixes de l’empresariat s’han tractat a la comissió de seguiment de les obres a petició de l’equip de govern i que ja s’ha instat l’empresa a regar més els terrenys per evitar la polseguera.

Recomanacions personalitzades