La marxa d’una de les empreses de neteja d’equipaments municipals amenaça les vacances de les treballadores

Les treballadores de neteja d’alguns equipaments alerten que no saben si els pagaran les vacances. També es queixen de “mala praxis” en la nova empresa que es fa càrrec del servei.

L’empresa s’encarregava de netejar equipaments com la Federació Obrera // Arxiu Viu Molins de Rei

Abans de la pandèmia eren dues les empreses que es repartien la neteja dels equipaments públics a Molins de Rei: Vareser i Tècniques de Neteja. La primera s’encarregava de la neteja de les escoles públiques, la llar d’avis, el mercat municipal, el Centre d’Ocupació Garcia Nieto i la Federació Obrera. L’altra es focalitzava en la Guàrdia Urbana, la ràdio municipal i la resta d’equipaments.

Però a finals d’abril Vareser i l’Ajuntament van acordar rescindir el contracte perquè a l’empresa no li sortien els números. Va ser llavors quan l’altra companyia, Tècniques de Neteja, va assumir la part assignada a Vareser de forma temporal a l’espera d’una nova licitació a finals d’any, fent-se càrrec també de la quarantena de treballadores que deixava.

Ara, algunes d’elles alerten que estan preocupades pel cobrament de les vacances. Amb el canvi, les dues empreses s’han de dividir el cost del període estival: una els ha de pagar 23 dies i l’altra 8. Però, de moment, les companyies encara no han arribat a cap acord.

“Tècniques de Neteja ens diu que ens pagarà els dies que li corresponen, però Vareser no ens ha dit res i els truquem però no responen”, explica a Viu Molins de Rei una de les treballadores afectades, que prefereix conservar l’anonimat.

També han contactat amb l’Ajuntament, que els ha dit que no es preocupin perquè les cobraran, però les treballadores no les tenen totes: “Un dia ens diuen que sí, l’altra dia que no ho saben, ja no sabem què pensar”, diu.

Fonts municipals han assegurat a Viu Molins de Rei que les treballadores no s’han de preocupar pel cobrament de les vacances, ja que les pagarà l’empresa que correspongui. En cas que les companyies no arribin a un acord, el consistori també es planteja agafar els diners de l’aval que l’empresa va haver de dipositar en assumir el contracte.

Queixes de la nova empresa

La mateixa treballadora també es queixa de “mala praxis” a l’empresa Tècniques de Neteja, que és la que ha assumit el servei que feia Vareser. Segons ella, la companyia “incompleix el plec de condicions que va signar amb l’Ajuntament”, ja que aquests dies de pandèmia ha utilitzat treballadores que netejaven els equipaments encarregats a Vareser per fer els que la companyia tenia assignats en l’altre contracte.

“Això fa que hi hagi menys personal de neteja en els equipaments que tenia Vareser quan el contracte especifica que el servei s’ha de prestar amb els mateixos efectius”, justifica la treballadora, que al mateix temps també admet que en alguns equipaments hi havia menys feina a causa de la covid-19.

Tot i així, demana a l’Ajuntament que faci complir el plec de condicions i que no toleri moviments de treballadores entre equipaments quan no estan inclosos en el mateix contracte.

Recomanacions personalitzades