El Consell Comarcal aprova un pacte amb sindicats i agents econòmics per reimpulsar el Baix Llobregat

Durant la presentació del pacte, els diferents grups polítics amb representació al consell han destacat l’alt consens que ha obtingut el text. També han reconegut que té caràcter genèric, però que ha de servir per marcar les principals línies d’actuació de cara al futur.

Alguns dels signants del Pacte // Irene Juárez

El Consell Comarcal ha aprovat el ‘Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social’. Es tracta d’un document basat en vuit línies estratègiques que recullen 41 mesures per intentar pal·liar els efectes que la crisi de la covid-19 ha tingut a la comarca. El text ha obtingut llum verda unànime per part de tots els grups polítics que tenen representació al ple del consell.

A banda, hi ha donat suport el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de la Comarca. Els sindicats d’UGT i CCOO també han estat d’acord, així com el sector empresarial representat per AEBALL i PIMEC. Això ha propiciat que, durant la celebració de la roda de premsa de presentació del pacte, polítics i representants del sector econòmic i social hagin destacat positivament l’alt consens adquirit pel text.

Tot i això, si bé els portaveus de les formacions comarcals s’han mostrat satisfets amb l’aprovació, també han reconegut que el pacte té un caràcter molt genèric i poc concret. Moltes de les mesures estan enfocades a fer demandes a altres administracions, autonòmiques i estatals. Tanmateix, els signants entenen que l’acord és bo per començar a marcar el camí a seguir, amb una mirada posada al futur.

Perquè l’acord no quedi en paper mullat, la presidenta del Consell, Eva Martínez, ha explicat que hi haurà un equip encarregat de crear uns indicadors, que hauran d’estar enllestits al mes de juliol, i que tindran l’objectiu d’assegurar el compliment del pacte.

Reactivació de l’economia

Les mesures que recull el pla estan especialment enfocades a intentar reactivar l’economia de la comarca, profundament afectada per l’arribada del coronavirus. És per això que la primera de les línies estratègiques es basa en la necessitat de protegir la salut de les persones, també durant les seves jornades de treball. Així, demana “exigir el reforç del sistema sanitari” i “impulsar un nou model de residències”.

La segona estratègia passa per “facilitar les persianes obertes i el retorn a l’activitat productiva”. A continuació, el text proposa vetllar perquè “cap col·lectiu es quedi enrere”. Els objectius són “anticipar-se a la previsió de creixement de la pobresa infantil i al de les desigualtats educatives i de salut a curt termini”. També “dissenyar polítiques públiques per a la igualtat efectiva entre dones i homes”.

El pacte destaca la necessitat de “fomentar els llocs de treball de qualitat i les polítiques actives”. Es demanarà “l’adaptació de les polítiques públiques i fiscals a la nova realitat” i “donar suport al comerç de proximitat”. L’estratègia cinquena es basa en “apuntalar els sectors tractors de l’economia comarcal” com pot ser l’automobilístic.

El text també proposa “formar i retenir el talent professionalitzat al Baix Llobregat”, dotant “les universitats i els centres de recerca dels mecanismes i dels mitjans suficients”, però també “impulsant la formació professional dual”. A més, el Consell entén que cal “posar en rellevància actius turístics i culturals claus”.

Per últim, el pla intentarà “reforçar les administracions públiques”, fomentant la inversió en elles i demanant a l’Estat algunes accions de flexibilització que les atorguin més marge d’actuació.

Xavi Paz: “el pacte és la millor de les tradicions”

L’alcalde de Molins de Rei i portaveu del grup comarcal del PSC al Consell, Xavi Paz, s’ha mostrat orgullós i agraït d’haver aprovat el pacte entre totes les formacions. “El que aquesta comarca fa davant la situació actual és reaccionar amb un pacte”, ha explicat Paz. “És la millor de les tradicions”, ha afegit, “el millor tribut que podríem haver fet a la història de la comarca”.

Xavi Paz, durant la presentació del pacte // Irene Juárez

Tot i això, reconeix que “com a humans, tendim a oblidar de seguida aquells mals moments“. Ha recordat que “venim de setmanes molt dures”. És per això que l’alcalde entén que aquest pacte és necessari per “començar a intuir i explicar com volem actuar” a partir d’ara. Així, cal “repensar molts aspectes, com la mobilitat i també les infraestructures”. “Hem de facilitar la vida dels ciutadans del Baix Llobregat”, ha conclòs.

Recomanacions personalitzades