La biblioteca reobre adaptada a les noves necessitats postcovid

Des de la biblioteca El Molí asseguren que el confinament ha fet augmentar el consum de lectura. Destaca, en aquest sentit, l’increment de la demanda del llibre electrònic.

Una senyora mirant els llibres de la biblioteca, que no es poden tocar // Roger Cuartielles

La biblioteca El Molí ha reobert les portes aquest dilluns, després d’un llarg confinament, totalment adaptada a les característiques de l’anomenada ‘represa’, també coneguda com a ‘nova normalitat’. La directora de la biblioteca, Montserrat Vega, ha explicat a Viu Molins de Rei que “molta gent s’ha retrobat amb la lectura durant aquest període”.

Vega assenyala que durant el confinament “hi ha hagut gent que ha descobert el llibre electrònic” i, per tant, ha augmentat la seva demanda. I en aquest nou període de nova normalitat la directora augura un increment encara més alt d’aquest tipus de lectura.

Tot i això, reconeix que hi ha lectors que “troben a faltar el llibre en paper”. Per tant, des de la biblioteca es comprometen a “continuar treballant en tots els formats” perquè, en definitiva, l’objectiu continua sent “fomentar l’hàbit de la lectura”.

La biblioteca ha canviat el seu funcionament amb l’objectiu d’adaptar-se a les noves necessitats postcovid. Bàsicament, els treballadors han acondicionat les instal·lacions i les han adequat a les noves mesures de seguretat i higiene. Això comporta el muntatge de mampares i la retirada de mobiliari, bàsicament de cadires, per poder garantir les distàncies personals.

La principal novetat, que afecta directament la dinàmica que els lectors que visiten la biblioteca estan acostumats a seguir, és que no es podran tocar les col·leccions. Sí que es poden observar, però per tocar-les caldrà demanar ajut als treballadors, que faran d’intermediaris.

El procés també és diferent pel que fa a la tornada de llibres. Quan es retornen, els llibres han de passar una quarantena de 14 dies. Els bibliotecaris els insereixen en caixes durant aquest període per minimitzar el risc de contagi.

Aquestes restriccions han fet reduir els punts de lectura, que s’utilitzen també per estudiar. Per exemple, a la sala 3, només en queden 27, menys de la meitat dels que hi havia habitualment.

També cal reservar-los amb antelació i només s’hi pot estar dues hores “per garantir la rotació de persones”. Tot i així, alguns lectors i estudiants s’hi han pogut quedar una estona més.

És el cas d’en Javi i la Marina, que han aprofitat la reobertura de la biblioteca per venir a estudiar-hi de cara a la Selectivitat. “Ens concentrem millor aquí que a casa”, diuen els dos molinencs. Per anar-hi a estudiar han hagut de reservar taula i també respectar distàncies de seguretat, així com fer ús de la mascareta.

En Javi i la Marina es preparen per a la Selectivitat // Roger Cuartielles

Primer any de vida enmig de la pandèmia

La biblioteca El Molí ha celebrat el seu primer any de vida enmig de la pandèmia. Des de la direcció de la Biblioteca i des de la regidoria de Cultura s’havia previst un acte de celebració presencial, però l’emergència sanitària ha obligat a ajornar-lo sine die.

Tot i aquest entrebanc i l’aturada derivada del confinament, en què els treballadors han seguit estan al peu del canó tot i no fer atenció al públic, Vega es mostra orgullosa del primer any de vida de l’equipament cultural. “La valoració d’aquest primer any no pot ser més positiva”, ha dit.

“Veníem d’un equipament amb moltes mancances i que generava una mica de frustració perquè no podíem oferir un servei com ens agradava”, admet la directora. Assegura, fins i tot, que les xifres d’alguns serveis s’han multiplicat per cinc. “Aquesta biblioteca és espectacular, pensem que és la que es mereixia Molins de Rei”, ha conclòs.

Recomanacions personalitzades