Què puc fer en la ‘nova normalitat’?

Lliure circulació, aforaments adaptats i reunions sense aglomeracions són algunes de les directrius després de l’efímera fase 3 de la desescalada.

Un grup de persones fent cua al Forn i Pastisseria Arenas // Guillem Urbà — Guillemfotòfraf

Catalunya s’endinsarà a la ‘nova normalitat’ divendres 19 de juny, tan sols un dia després que els territoris de Lleida i Barcelona entressin en la fase 3 de la desescalada, i dos dies abans de la proclamació del final de l’estat d’alarma, fixada per diumenge 21 de juny. Viu Molins de Rei desgrana què implicarà aquesta nova situació.

Lliure circulació a Catalunya

La mobilitat entre les diferents províncies està permesa, tot i que han de ser de la mateixa comunitat autònoma. Per viatjar a altres comunitats tan sols caldrà esperar quatre dies més, quan, amb la caiguda de l’estat d’alarma, no es podrà limitar la mobilitat.

Aforaments adaptats

La Generalitat s’ha decantat per no marcar percentatges concrets d’aforaments. Tots els establiments hauran de saber que les persones que hi accedeixin han de poder mantenir la distància personal d’un metre i mig, amb l’equivalent a una superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats  per individu. A partir d’aquest criteri els establiments calcularan quanta gent han de deixar entrar.

Això sí, hi haurà un període d’adaptació que durarà fins al 25 de juny en què bars i restaurants podran obrir a l’interior amb un 50% de l’aforament i a la terrassa amb un 75%.

Reunions sense aglomeracions

La Generalitat no ha imposat límits concrets per a les reunions i activitats socials. Tan sols ha demanat que s’estableixin preferentment entre persones amb contacte proper i que no es generin aglomeracions.

A banda, pels més petits obriran els parcs infantils. Aquí també cal continuar guardant les distàncies i portant mascareta.

Ús obligatori de mascareta

Continua l’obligatorietat de portar posada la mascareta de protecció sempre que no es pugui mantenir la distància física de metre i mig entre les persones. També és obligatori també dur-la en el transport públic.

Queden exemptes, com fins ara, els menors de 6 anys i les persones a qui el metge recomani no portar-la. No respectar aquesta mesura podrà comportar multes de fins a 100 euros.

Recomanacions personalitzades