El costumisme agrícola de Molins de Rei en una aquarel·la de Joan Amat

El museu municipal conserva una aquarel·la de l’artista molinenc Joan Amat que retrata el transport agrícola que es feia al municipi a finals del segle XIX. Es tracta de la tercera entrega de la secció cultural ‘Museu Flaix’.

L’aquarel·la de Joan Amat es conserva a les instal·lacions de Ca n’Ametller // Museu Municipal

Molins de Rei no només ha destacat per la seva activitat industrial, sinó també agrícola. Una prova d’això és una aquarel·la de l’artista molinenc Joan Amat que conserva el museu municipal i que protagonitza la tercera entrega de la secció cultural ‘Museu Flaix’, que Viu Molins de Rei difon amb el suport del museu local per donar a conèixer el patrimoni cultural del municipi.

Sota el títol Exportació de fruita. Estació de tren de Molins de Rei, el dibuix plasma el transport agrícola que es va desenvolupar des de l’estació de ferrocarril del municipi a finals del segle XIX, quan la plaga de la fil·loxera va malmetre el conreu de vinya i va obligar els camperols a reorientar l’economia agrícola transportant fruites locals.

Els experts creuen que es tracta d’una escena que el mateix Amat va presenciar quan era jove i que després, cap al 1931, va plasmar en un dibuix sobre paper que segueix la tècnica de l’aquarel·la i de la tinta negra.

El costumisme gràfic, el seu tret distintiu

De fet, l’obra d’Amat va destacar per descriure gràficament l’actualitat de l’època en clau costumista, a través d’escenes populars i persones del municipi que l’artista immortalitzava per mitjà del dibuix, les caricatures i els acudits.

Nascut el 27 de juny del 1913, Joan Amat va despuntar en l’art del dibuix des de ben petit. Fins i tot feia dibuixos d’amagat dels seus professors del col·legi Sant Miquel. Per això, en acabar d’estudiar, dels 14 als 16 anys, va cursar formació en pintura i dibuix a Barcelona i després va compaginar la seva feina en una agència de duanes amb la pràctica artística.

A banda del dibuix, l’artista va cultivar la ceràmica, la fotografia, el col·leccionisme i l’excursionisme. Tot i així el dibuix i el traça sempre van despuntar en la seva obra, que es va poder veure en publicacions com Germanor, El Llaç d’Unió i Ecos de Samaranch, a banda d’espais com la primera biblioteca de ‘La Caixa’.

La implicació d’Amat al municipi

També va destacar per la seva implicació al municipi. Va ser membre del Club Fotogràfic i va formar part de la Comissió Gestora de l’Associació Obrera per recuperar l’edifici de la Federació Obrera. A més, va presidir l’entitat Amics del Museu durant 21 anys i va donar suport a entitats com Òmnium Cultural.

De fet, a proposta de l’Associació d’Amics del Museu, Amat va ser nomenat Fill Predilecte de Molins de Rei l’any 1999, tot i que va ser un nomenament pòstum ja que va morir aquell mateix any als 86 anys, abans que li concedissin la distinció.

Viu Molins de Rei és un mitjà compromès amb la cultura local. Fes-te soci i ajuda’ns a difondre l’actualitat del municipi.

Recomanacions personalitzades