Una metgessa molinenca acabada de graduar començarà a exercir arran del coronavirus

La molinenca Helena Castillo, que va aprovar l’examen MIR fa dos mesos, es prepara per començar a treballar en un centre hospitalari en els propers dies. Salut li ha comunicat que estigui a punt per exercir després que ella s’oferís voluntària per si els calien reforços.

L’Helena Castillo va fer l’examen MIR fa dos mesos // Cedida

El sistema sanitari es troba en un moment excepcional a causa del coronavirus. Per això, el departament de Salut ha ofert a estudiants acabats de graduar la possibilitat d’incorporar-se abans d’hora al sistema de salut pública de Catalunya per fer front a la pandèmia. Una de les persones que s’hi ha ofert és Helena Castillo, una metgessa molinenca acabada de graduar que tot just fa unes hores ha rebut un correu de la conselleria de Salut explicant-li que en breus la cridaran per començar a treballar.

L’Helena es va oferir voluntària amb altres companys de promoció fa una setmana i ara no pot evitar sentir-se il·lusionada per la oportunitat: “És un gran repte que afronto amb molta responsabilitat”, diu en declaracions a Viu Molins de Rei. Explica que li va arribar un missatge del Consell d’Estudiants de Medicina de Catalunya (Cemcat) oferint-los la possibilitat de començar a treballar de forma excepcional i que de seguida va dir que sí: “No tenia sentit rebutjar-ho quan som a casa esperant a tenir plaça MIR per treballar del que hem estudiat”, defensa.

Castillo també admet que està una mica nerviosa, però no perquè no estigui segura dels coneixements apresos durant els sis anys de carrera ni durant l’any de preparació de l’examen MIR, sinó perquè “la situació és molt seriosa”.

Però no està preocupada pel que es pugui trobar. Coneix l’estat dels centres hospitalaris de primera mà. La seva mare és auxiliar clínica i des de fa uns dies també treballa en un dispositiu assistencial a causa de la pandèmia. “La meva mare m’ha explicat que se segueixen protocols de seguretat molt estrictes i que tot és molt higiènic”, diu Castillo.

A més, no té por d’afrontar situacions complicades perquè creu que la formació que ha rebut a la universitat és de qualitat: “Durant la carrera ens han preparat molt bé, des de tercer curs som en hospitals fent pràctiques i aprenent”, remarca. Tampoc li fa respecte contraure la malaltia: “Sé que no soc col·lectiu de risc”. L’únic que li preocupa són les conseqüències que pugui tenir per a la seva família, sobretot per al seu pare, que ja té més de 60 anys.

“Estic disposada a anar al centre que calgui”

Castillo encara no sap a quin hospital li tocarà anar, però està disposada a treballar on calgui. “Sé que per zona em podria tocar l’hospital Brogi o el CAP de Molins de Rei, però m’és igual el lloc, només vull ajudar i fer bé la meva feina”, diu. Tampoc sap si des del departament de Salut els faran alguna formació abans de començar a treballar ni quines tasques els tocarà fer: “Segurament farem de suport en serveis d’urgències”. Sigui el que sigui, ella és a punt per fer el que convingui.

Recomanacions personalitzades