Un institut escola per Molins de Rei

Jordi Romeu Nicolau // Cedida

En el transcurs de les passades eleccions municipals vaig dir, en una piulada al meu compte de twitter, que potser la proposta més interessant que havia vist no provenia dels partits que es presentaven a les eleccions sinó d’un grup de famílies de l’Escola La Sínia, del barri de la Granja, que proposava convertir el seu centre en un Institut Escola.

Aquest grup de famílies, constituït en Plataforma, va traslladar aquesta idea-proposta al Conseller d’Educació, l’Honorable Josep Bargalló, en un acte electoral d’ERC en el qual va assistir el Conseller. Em consta que el Conseller la va trobar interessant i positiva però que una iniciativa d’aquestes característiques només es podia plantejar si comptava amb el suport de totes les parts implicades: l’Ajuntament de la vila, el Consell Escolar Municipal i, en definitiva, el conjunt de la comunitat educativa de la vila.

Mesos després, un representant de l’escola m’ha comentat les dificultats de fer avançar el projecte i de la complexitat de trobar els mecanismes de debat i diàleg (ara que aquest concepte és tan utilitzat) per aconseguir suports amplis a aquesta proposta.

Què és un Institut Escola?

Un Institut Escola és un centre educatiu que incorpora una oferta amb línies d’educació infantil, primària i secundària. És a dir que, com el seu nom bé indica, fa d’escola i, a continuació, d’institut en integrar l’ESO i evitant, així, el canvi de centre escolar quan els alumnes han acabat el cicle de primària. De fet, a la nostra vila, aquesta és l’estructura que tenen els dos centres d’ensenyament privats-concertats, el Col·legi Sant Miquel i el Col·legi Virolai qui, a més, oferta també el Batxillerat.

Actualment, segons dades del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, al Principat hi ha 53 Instituts-Escola i pel Curs 2020-2021 és previst ampliar l’oferta amb 26 centres, dels quals 21 seran d’implantació de la secundària en centres de primària i 5 per fusió de centres existents. Al Baix Llobregat disposen d’aquest tipus de centres educatius els municipis de Gavà i el Prat i el municipi veí de Castellbisbal.

La Llei 12/2009 del de 10 de juliol d’Educació de Catalunya, que és el marc regulador del sistema educatiu permet, en el seu article 75, la creació dels Instituts Escola (que en el seu origen foren introduïts l’any 1932 per la Generalitat republicana) com a establiments públics d’educació que integren en un sol centre els ensenyaments dels cicles infantil, primària i secundària abastant, per tant, els alumnes des dels 3 als 16 anys.

Què cal fer?

És evident que no sóc cap expert en matèria d’educació. La meva experiència, a banda de la de pare, és la d’haver col·laborat familiarment a les AMPES de l’escola i institut dels meus fills i ara, ja d’una manera més allunyada del món escolar, com a avi que dóna un cop de mà a l’hora d’anar a buscar el petit a l’escola, precisament La Sínia. En la meva darrera etapa com a regidor del nostre ajuntament sí que vaig participar en el Consell Escolar Municipal. I és des de la meva manera de veure les coses que crec que el projecte d’un Institut Escola per Molins de Rei és una molt bona idea i per fer-la possible ens cal estimular el debat, la informació i el coneixement sobre la qüestió. En això, de ben segur, la nostra vila, el conjunt de convilatans/nes i el món educatiu hi ha de sortir guanyant.

Passa, però, que aquest tipus de projectes que neixen d’un col·lectiu concret, en aquest cas la comunitat educativa de l’Escola La Sínia, no sempre són ben rebuts pel que podríem anomenar sector.

Probablement altres persones o centres més coneixedors de la realitat educativa de la vila i del país poden haver pensat en la necessitat d’impulsar un Institut Escola a Molins de Rei. Però ho ha fet La Sínia i, això, pot haver creat algun que altre malestar. Però això, en cap cas, hauria de ser un impediment per treballar conjuntament i avançar, amb tot el rigor, en la discussió i debat sobre aquest tema.

Per tant se m’acut fer un plantejament que requereix la generositat del sector, començant per la pròpia Escola La Sínia a fi de compartir i contrastar el seu projecte i posar-lo a l’abast del conjunt de la comunitat educativa molinenca. Cal parlar en profunditat de l’assumpte i analitzar-ne tots els aspectes a nivell de municipi i del seu mapa escolar. Per això cal la indispensable col·laboració de l’Ajuntament, aportant dades i coneixement sobre la planificació escolar del municipi; de la resta de centres, públics i privats-concertats amb les seves ofertes educatives, que permetin cercar complementarietats i oportunitats i, necessàriament, analitzar les  possibilitats físiques de cadascun (espais disponibles, remodelacions necessàries) que permetin el salt qualitatiu i quantitatiu que el model Institut Escola requereix.

Segur que em deixo moltes coses al tinter: qualitat educativa, continuïtat de l’alumne en un mateix centre, transmissió de valors, combatre desigualtats…i tot el que fa referència al professorat, que justificarien sobradament la defensa d’aquest model. Per això insisteixo en què aquesta és una molt bona idea i penso que les bones idees mereixen ser tingudes en compte i estudiades en profunditat. I crec, sincerament, que aquesta ho és i li hem de permetre recorregut. D’aquí ve aquesta humil contribució a estendre el debat i fer-lo públic. I per això seria bo que el projecte d’un Institut Escola per Molins de Rei s’analitzi amb calma i cura en algun tipus de jornada de treball, amb participació de tots els sectors (administració municipal, docents, centres, AMPES, sindicats, experts…). No oblidem que el món educatiu viu una realitat molt dinàmica i cal estar atents i participar dels moviments de canvi que s’hi donen. La nostra vila no hauria de deixar passar aquesta oportunitat. Pensem-hi i actuem-hi.

Jordi Romeu, ex-Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Molins de Rei

Recomanacions personalitzades