La mecanització en el tractament de les males herbes centra les jornades tècniques agràries

Les jornades tècniques agràries de la Fira de la Candelera han girat entorn les novetats per extirpar les males herbes, que molt sovint conformen una amenaça pels cultius.

Els ponents de les jornades tècniques agràries // Irene Juárez
Els ponents de les jornades tècniques agràries // Irene Juárez

La seu de la Fundació Agrària de Molins de Rei ha acollit les tradicionals jornades tècniques agràries, que se celebren amb motiu de la Fira de la Candelera. Durant la jornada, els pagesos han parlat i debatut sobre l’eficàcia i necessitat d’implementar noves tècniques per extreure les males herbes de la terra.

Aquestes intruses, les herbes que creixen entre les plantacions, conformen un malson per a la pagesia, perquè poden fer malbé els cultius. El tècnic d’Agroingenium-Sagevi, Àlex Hervàs, ha explicat la necessitat que l’extracció es dugui a terme quan les herbes són molt petites perquè sigui més fàcil i amb menys riscos. A més, cal tenir molta cura i ser selectius: és important estripar les males herbes sense malmetre el cultiu.

Tradicionalment, l’eliminació s’ha fet amb productes químics o amb mitjans físics, com pot ser cavant la terra. Durant la xerrada s’ha presentat una opció no tan coneguda i que passa per la mecanització. Un dels beneficis d’aquest sistema, segons Hervàs, és que deixa respirar la terra i no la intoxica amb productes químics. A més, ajuda a ser més respectuosos amb el medi ambient.

D’altra banda, amb aquesta tècnica també poden disminuir les despeses econòmiques i organitzatives que comporta extirpar les herbes de forma manual. Un pas més seria l’automatització completa o parcial d’aquest procés.

Per últim, també s’ha posat en relleu el paper a vegades poc valirat de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), i el tècnic de l’ADV Baix Llobregat, Xavier Pérez, ha explicat, en profunditat, el seu funcionament.

Viu Molins de Rei informa sobre la Fira de la Candelera amb el patrocini de:

Recomanacions personalitzades