Xavi Paz serà el nou ministre de Cultura i Esport del govern de Pedro Sánchez

L’alcalde de Molins de Rei ha acceptat l’encàrrec del president del Govern central però amb la condició de poder compaginar-ho amb la seva feina al municipi. El moviment depèn de si ERC facilita la investidura a Madrid, el que a la vegada pot fer perillar un possible pacte en clau local entre el PSC i Junts per Molins.

‘Selfie’ de Xavi Paz amb Pedró Sánchez en un acte de campanya // Twitter: @XaviPaz
[Actualització: es recomana als lectors llegir fins al final de la informació]

La carrera política de l’alcalde de Molins de Rei ha donat un salt inesperat aquest 28 de desembre. Si el PSOE, després del pacte amb Unidas Podemos, obté el suport d’ERC i aconsegueix tirar endavant la investidura de Pedro Sánchez, Xavi Paz serà el nou ministre de Cultura i Esport del Govern espanyol.

Tot va començar quan l’alcalde de Viladecans i membre de l’executiva nacional del PSOE, Carles Ruiz, va assabentar-se de la victòria dels socialistes molinencs a les passades eleccions municipals. “Pedro, hem guanyat en un poble on semblava impossible. Molins de Rei està al Baix Llobregat, com la meva ciutat, però allà són tan independentistes com a Girona”, va dir-li Ruiz a Sánchez dies després de les municipals.

El president en funcions va analitzar la figura de Paz i va encaixar-li en aquest ministeri en veure que va ser un dels impulsors del projecte de la nova biblioteca El Molí i de la Zona Esportiva Ricard Ginebreda, un dels màxims exponents dels esports minoritaris a Catalunya tot i els problemes de la instal·lació amb l’aigua calenta… Sánchez també va tenir en compte l’experiència de Paz com a fisioterapeuta al RCD Espanyol i la secció d’hoquei patins del FC Barcelona.

Abans de prendre la decisió, el president espanyol va consultar-li l’opinió al diputat molinenc al Congrés, José Zaragoza. “Mira Pedro, Xavi Paz ha pactat en més d’una ocasió amb els independentistes i ara vol tornar a fer-ho. Però jo el perdonava, és bon noi. El meu germà treballa amb ell i sempre m’ho diu”, va recomenar-li Zaragoza a Sánchez.

Compaginació de l’alcaldia i el ministeri

Tot i que el més normal seria que Paz abandonés l’alcaldia de Molins de Rei, el cert és que compaginarà la tasca de batlle amb la de ministre: “Em veig capaç de tot, és igual que el govern municipal sigui en minoria. Puc amb tot”, ha declarat Paz a aquesta redacció. La compatibilització de tots dos càrrecs serà quelcom històric a la democràcia espanyola.

La decisió de Pedro Sánchez tindrà conseqüències dins i fora de Molins de Rei. I és que la figura de Paz pot posar en perill fins a tres pactes. El primer, al municipi: “Portem mesos a veure si pactem o no, a vegades sembla que la cosa està mig feta… però ara va en Xavi i se’n va a Madrid?” es pregunta el portaveu de Junts per Molins, Ramon Sánchez. “Va criticar molt a l’alcalde Joan Ramon Casals per anar a Barcelona a fer de diputat al Parlament, i ara ell marxa més lluny? No és assumible! Així no pactem! “, ha reblat Sánchez.

Rebuig de l’oposició

El cert és que la investidura de Pedro Sánchez depèn d’un eventual acord amb ERC. El cap de llista dels republicans a Molins de Rei, Marcel López, s’ha reunit amb el diputat Gabriel Rufián per intentar boicotejar l’operació: “Ja ens costaria molt pair un pacte d’investidura amb el PSOE, però fer a Xavi Paz ministre? Per aquí no passem”, ha remarcat López. L’agrupació local de l’ANC ja planteja protestes amb pancartes a la porta de l’Ajuntament cada dia laborable.

Més enllà ha anat Ana Aroca, que s’ha desplaçat a Madrid per parlar amb el líder d’Unidas Podemos, Pablo Iglesias, partit que governarà amb el PSOE si Sánchez és investit. “Ha pactat amb Convergència, Pablo. I està fent un barri fantasma i especulatiu. A més, no em deixa parlar als plens”, ha advertit Aroca a Iglesias, abans d’instar-li a trencar el pacte.

Des de l’altre sector dels comuns molinencs no es veu amb tants mals ulls el possible nomenament de Paz. “En Xavi ho pot fer bé en aquell ministeri. Però veig molt difícil compaginar les dues feines al mateix temps”, ha dit, sempre prudent, el portaveu de Molins en Comú, Gerard Corredera.

En la mateixa linea s’ha posicionat la CUP, tot i que més contundent. “L’acumulació de càrrecs és una vergonya”, ha etzibat el portaveu de l’esquerra independentista, Carles Ros. El seu partit es planteja demanar la dimissió de l’alcalde de Molins de Rei tot i que la possibilitat de veure’s obligats a repetir un tripartit independentista els fa enrere.

[Aquesta informació ha estat publicada el 28 de desembre, amb motiu del dia dels Sants Innocents. Qualsevol versemblança amb la realitat és pura coincidència]

Recomanacions personalitzades