Una caravana sobre comerç just fa parada a Molins de Rei per “acabar amb la desigualtat”

La iniciativa itinerant de l’associació La Coordi s’ha situat a la plaça Llibertat aquest dilluns per donar a conèixer “un model econòmic més igualitari”.

La membre de la iniciativa, Sofia Muñoz, explicant el comerç just i les finances ètiques // Roger Cuartielles

Fomentar la igualtat a partir de gestos com el comerç just i les finances ètiques. És l’objectiu de l’associació La Coordi, la Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques de Catalunya, que des del maig impulsa una caravana itinerant pel territori català per explicar en què consisteix el comerç just i la banca ètica.

La iniciativa ha fet parada aquest dilluns a la plaça Llibertat, coincidint amb la Festa Major de Molins de Rei, per “acabar amb la desigualtat” i donar a conèixer projectes que fomenten un model comercial i financer “més ètic”.

“La gent coneix el comerç just, però encara no el practica gaire”, reconeix Sofia Muñoz, una de les integrants de la caravana. Creu que un dels motius és la creença que el comerç just és car. Però recorda que “amb aquest model es paga el cost real al productor, i la relació qualitat-preu del producte tampoc acaba sent cara”.

Entre les activitats que duu a terme la caravana pels pobles que visita hi ha tallers, xerrades i el repartiment de tríptics informatius. “Expliquem quines opcions de comerç just i de finances ètiques hi ha”, detalla Muñoz. Per exemple, en clau de comerç just proposen la compra de cafè d’entitats com Alternativa 3 i Oxfam Intermon, que també formen part de La Coordi. “Són organitzacions que paguen als productors un preu estable al marge de la llei de l’oferta i la demanda, i que ve fixat per l’Organització Mundial del Comerç Just”.

La iniciativa no només planteja propostes de comerç just sobre productes com el cafè, sinó que també dona a conèixer iniciatives com les de la cooperativa especialitzada en tèxtil Veraluna, que a Catalunya comercialitza els seus productes amb Oxfam Intermon. En tecnologia mòbil, proposa l’ús del Fairphone ja que és un dispositiu amb “un impacte ambiental mínim” i fet sense minerals com el coltan, i en finances ètiques explica iniciatives com les de Fiare, Coop57 i Triodos. “Es dediquen a destinar els estalvis a projectes que tenen un impacte social”, justifica Muñoz.

A banda de Molins de Rei, la caravana també ha visitat poblacions com Tarragona, Lleida i Manresa. La propera ciutat on viatjarà serà Sabadell.

Recomanacions personalitzades