Xirgu torna a Molins de Rei amb una mostra sobre la seva “personalitat trencadora”

La ciutat acull el tret de sortida de l’exposició itinerant Margarida Xirgu: l’actriu i la dona, que repassa el recorregut artístic i vital de la intèrpret molinenca amb fotografies i cartes digitalitzades coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort.

La mostra exhibeix textos i fotografies de la trajectòria vital i artística de l’actriu molinenca // Roger Cuartielles

Margarida Xirgu retorna a la ciutat on va néixer a través de l’exposició Margarida Xirgu: l’actriu i la dona, que amb documents, cartes i fotografies exhibeix el periple vital i professional d’una de les actrius molinenques més il·lustres.

Es tracta d’un homenatge comissariat per Ester Bartomeu que aquest dimecres s’ha inaugurat a la Sala d’Actes de la Biblioteca El Molí, on es podrà veure fins al 11 d’octubre, i que es fa coincidint amb l’Any Xirgu, que aquest 2019 commemora el 50è aniversari de la mort de l’artista.

“Va ser una personalitat trencadora amb facetes molt diverses com la pedagogia”, ha explicat la comissària de l’exposició Ester Bartomeu a Viu Molins de Rei. Entre els mèrits, Bartomeu recorda com Xirgu va fundar l’Escola Municipal d’Art Dramàtic de Montevideo, on l’actriu va viure els últims anys de la seva vida exiliada del règim franquista. “Allà es va desfer de la figura de l’apuntador i va obligar els actors a memoritzar-se els textos”, destaca la comissària.

L’objectiu de la mostra és visibilitzar tant el potencial artístic de Xirgu com la seva fortalesa femenina, posant en valor facetes menys conegudes com la seva vessant pedagògica i la seva militància política. Per això, l’exposició es vertebra a través de diferents períodes vitals com els inicis professionals de l’artista, el seu renom internacional i l’etapa de l’exili a l’Uruguai, on Bartomeu espera poder tancar l’exposició d’aquí a un temps: “Seria molt bonic acabar-la on va morir de la mateixa manera que l’hem començada on va néixer”.

L’exhibició també combina els textos amb audiovisuals per “ser més atractiva”. Per exemple, hi ha un vídeo amb fragments de pel·lícules protagonitzades per Xirgu com Bodas de sangre i uns auriculars que permeten escoltar l’actriu declamant poesia. A més, els textos i documents exposats “no són gaire acadèmics perquè l’exposició arribi a tothom”, i es troben sobreimpresos en plafons movibles perquè la mostra pugui fer gira per Catalunya en els propers mesos.

“Seguir la lluita de Xirgu”

En la inauguració, la regidora de Cultura, Ainoa García, ha destacat que cal “seguir la lluita de Xirgu” en referència a la implicació feminista que l’actriu ja va mostrar en la seva època. Una qüestió que també ha posat en relleu l’alcalde, Xavi Paz, que també ha lamentat que Xirgu hagués de marxar a l’exili: “No podem pensar que estem immunitzats del germen que va afectar la dècada dels 30”, ha advertit l’alcalde.

L’acte també ha comptat amb el subdirector de Promoció Cultural de la Generalitat, Toni Cabré, que ha posat de manifest la importància de recordar una “figura cabdal” com la de l’actriu molinenca. Després de fer parada a la ciutat, la mostra viatjarà a les biblioteques Carles Rahola de Girona, Terra Baixa del Vendrell i la biblioteca de Lleida, entre d’altres.

Recomanacions personalitzades