Josep Maria Huguet s’endinsa en la història de 22 personatges catalans amb el llibre ‘Vides viscudes’

L’exemplar, presentat aquest dimecres a la Biblioteca el Molí, combina biografies i anècdotes que permeten “explicar el caràcter” de les personalitats, segons l’autor.

Josep Maria Huguet llegint un fragment de ‘Vides viscudes’ // Clàudia Ferràndiz

Els relats d’aquestes existències particulars són fragments de la nostra crònica com a poble”, comenta l’escriptor Josep Maria Huguet al llibre ‘Vides viscudes’, que recull 22 biografies breus de diversos personatges catalans. L’autor ha presentat l’assaig aquest dimecres al vespre davant d’unes 25 persones a la Biblioteca el Molí, a través d’una conversa conduïda pel lletraferit Cesc Vives. 

Segons ha explicat Vives, ‘Vides viscudes’ aplega un “ampli ventall de personalitats”, des d’artistes fins a empresaris i humanistes. Inclou les històries de Màrius Torres, Enric Granados, Margarida Xirgu o Clementina Arderiu, entre altres.

Els 22 personatges estan vinculats amb la història de Catalunya i tots, excepte dos, van viure entre els segles XIX i XX. Són biografies breus que Huguet va anar publicant a El Matí Digital, mitjà que presideix, entre el 2010 i el 2012.

Cesc Vives i Josep Maria Huguet, a la presentació de ‘Vides viscudes’ // Clàudia Ferràndiz

El llibre combina biografia i anècdotes personals

Huguet, que fa més d’un any que viu a Molins de Rei, ha remarcat que l’exemplar no és una “novel·la històrica”, ni  un conjunt de “biografies historiades”. L’escriptor s’endinsa “en el personatge, novel·lant un fet real de la seva vida”. Aquesta tècnica li permet “desglossar la personalitat” dels protagonistes.

En el llibre, Huguet escriu que les històries “mostren facetes lluminoses, però també ombrívoles, dels personatges, farcides de situacions comunes i ordinàries”. Segons apunta l’autor, “la grandesa d’una vida no ve donada només per accions excepcionals i úniques”, sinó per “la manera d’entomar les circumstàncies menudes”.

Per això, l’escriptor combina dades biogràfiques i anècdotes personals, que a més “ajuden a fer-ho més interessant” i a “explicar el caràcter dels personatges”, ha indicat. Algunes les ha trobat per internet, però sobretot n’ha recol·lectat amb el treball de camp, “parlant amb gent”.

L’autor considera que les 22 històries “ajuden a comprendre una mica més qui som, com som i com hem arribat fins aquí”, ja que naixem amb “un passiu de saviesa: la vida viscuda dels qui ens han precedit”.

És un passeig per la nostra història agafats de la mà d’uns personatges que són el nostre patrimoni, i de la veu de Josep Maria Huguet”, ha assegurat Vives, referint-se a ‘Vides viscudes’. 

Un exemplar de ‘Vides viscudes’ // Clàudia Ferràndiz

‘Vides viscudes’ és el segon llibre d’Huguet

‘Vides viscudes’ és el segon llibre de Josep Maria Huguet. El primer, ‘A l’ombra del temps’, és una novel·la publicada el 2016. Encara que l’escriptor és geòleg de formació i treballa en l’àmbit industrial, la seva passió per l’escriptura ja va néixer quan anava a l’escola i li feien redactar i llegir lectures obligatòries a l’estiu. 

L’autor ha explicat que va començar a escriure ‘Vides viscudes’ “per curiositat d’un personatge concret”. Quan ja n’havia redactat dos o tres, va decidir “fer un ventall de persones”, intentant apostar per aquelles “menys conegudes”.

Recomanacions personalitzades