ERC adopta un protocol nacional arran del cas de Sílvia Guillén

El document vol combatre “qualsevol tipus de discriminació” i tipifica totes aquelles conductes que poden considerar-se abús sexual o discriminació per raó de sexe.

El protocol s’ha aprovat aquest dissabte // Wikimedia Commons

El cas de l’exregidora d’ERC a Molins de Rei Sílvia Guillén, que va fer públic haver patit un episodi de violència masclista per part d’un company de partit, ha portat els republicans a adoptar un protocol nacional per a la prevenció, l’actuació i la resolució d’aquest tipus de situacions.

Segons ha informat La Vanguardia, aquest dissabte la formació republicana ha aprovat un protocol per “combatre qualsevol tipus de discriminació” i “eradicar aquesta mena de conductes”.

El text defineix l’abús sexual com “qualsevol comportament verbal, no verbal o físic d’índole sexual amb el propòsit o l’efecte d’atemptar contra la dignitat d’una persona per crear-li un entorn intimidador, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest”. Amb l’objectiu de garantir un tracte “respectuós i digne” dins les files del partit, el document detalla les conductes que poden considerar-se abús sexual.

Així, el nou protocol tipifica com a abús sexual i discriminació per raó de sexe conductes com la violència física, “mirades lascives i gestos obscens”, “inducció a quedar-se a soles innecessàriament”, comentaris i bromes sexuals ofensives, i invitacions persistents per concretar cites compromeses o per participar en activitats lúdiques no desitjades, entre altres.

El protocol no detalla cap règim sancionador

El document subratlla que, després de l’assessorament a la víctima, de la denúncia interna i de la investigació, si hi ha evidències d’abús s’instarà a l’executiva d’ERC “a la incoació d’un expedient disciplinari”. Els casos es resoldran en un màxim de dos mesos. Tot i això, de moment el protocol no especifica com sancionar exactament aquestes conductes. 

La vicesecretaria de dones d’ERC, encapçalada per Mireia Mata, s’ha encarregat de l’elaboració del protocol. La diputada republicana Jenn Díaz també hi ha tingut accés. Díaz ha explicat en declaracions a La Vanguardia que gràcies al cas de Guillén han descobert que “el codi ètic existent no serveix” per situacions d’abús sexual, i que l’afectada “quedava desprotegida”. En aquest sentit, des d’ERC han admès que els faltaven “eines” per tractar els casos d’abús sexual.

Recomanacions personalitzades