L’Ajuntament habilita espais públics refrigerats per combatre l’onada de calor

Es permetrà l’accés a la Biblioteca El Molí, la Federació Obrera i la Sala Punt de Comerç del mercat municipal. L’Ajuntament prega que no s’entri a Collserola per reduir el risc d’incendi. La CUP demana al consistori que obri la piscina de forma gratuïta als col·lectius més vulnerables. L’alcalde, Xavi Paz, rebutja la mesura perquè els tècnics la desaconsellen.

Els tècnics municipals desaconsellen obrir gratuïtament la piscina per l’onada de calor // Arxiu

L’Ajuntament de Molins de Rei ha habilitat diversos espais municipals refrigerats d’accés públic perquè puguin refugiar-se davant de l’onada de calor que està patint la població aquests darrers dies.

A causa de la previsió que les temperatures de fins a 36 graus es mantinguin durant el cap de setmana, el consistori permetrà utilitzar la Bibiloteca El Molí (dijous i divendres a la tarda), la Federació Obrera (dijous i divendres durant tot el dia) i la Sala Punt de Comerç del mercat municipal (divendres i dissabte tot el dia).

Aquestes accions formen part de les mesures preventives davant de l’onada de calor i segueixen les indicacions del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat), segons assegura l’Ajuntament en un comunicat. Tot i això, la recomanació principal del consistori és que “la població s’abstingui de sortir al carrer a les hores centrals del dia, i que si té qualsevol problema, ho comuniqui ràpidament als serveis d’emergència 112 o al 061”.

Mesures preventives

Paral·lelament, l’Ajuntament fa una crida a bars i establiments de restauració a què ofereixen gots d’aigua gratuïts mentre duri l’onada de calor. Al pati del Palau s’ha instal·lat una taula, on la Creu Roja Baix Llobregat Centre, que també està trucant a les persones que tenen a les seves bases de dades per informar de les mesures preventives per evitar l’onada de calor, realitza accions divulgatives per combatre les altes temperatures. D’altra banda, el consistori ha fet una revisió de l’estat de les fonts.

La CUP demana obrir la piscina

Davant de l’onada de calor, el la CUP demana al consistori que faci com l’anterior govern municipal i obri la piscina de forma gratuïta als col·lectius més vulnerables, com els majors de 65 anys, les dones embarassades, les mares lactants i les persones amb risc i mobilitat reduïda.

L’Ajuntament no ho farà. L’alcalde, Xavi Paz, assenyala que una comissió tècnica municipal creada per analitzar la viabilitat de l’obertura de la piscina en aquestes situacions ho desaconsella. Paz explica que “no he trobat cap recomanació tècnica que aconselli que per combatre la calor se’n vagi a un espai assolellat i que no destaca per la seva accessibilitat”. A més, ha justificat el rebuig a la proposta de la CUP afegint que “l’informe per establir protocols en moments de situacions d’onada de calor no aconsella obrir la piscina ni a col·lectius de risc ni a la població en general”.

Després de garantir que l’Ajuntament està fent el seguiment de les afectacions de la calor en els col·lectius de més risc, Paz ha al·ludit a un altre informe del Club Natació Molins de Rei, gestor de la piscina municipal, en què s’alerta de les dificultats d’accessibilitat que oferiria la instal·lació, limitada a 400 usuaris, en cas que s’autoritzés l’obertura com el mes d’agost de l’any passat.

Precaucions pel risc d’incendi

Seguint les recomanacions emeses pel Consorci del Parc Natural de Collserola, l’Ajuntament demana a la ciutadania que “no entri al Parc Natural de Collserola per reduir al màxim el risc d’incendi forestal”.

A més, reclama “màxima prudència en la celebració de la revetlla de Sant Pere”. En aquest sentit, s’ha extremat la vigilància a la zona de Collserola per evitar incendis. “Diverses dotacions de de l’Associació de Defensa Forestal (ADF), Protecció Civil i Guàrdia Urbana estan patrullant preventivament les zones forestal”, remarca el consistori.

Recomanacions personalitzades