Les Heures i Molins en Transició organitzen una jornada sobre les tasques de cura de les persones

Les assistents han valorat que aquestes feines de cura s’han de “posar en molt més valor” i han de tenir més “visibilitat”, en una jornada sobre l’ecofeminisme.

La jornada va aplegar diverses dones a la plaça de la Creu // Les Heures i Molins en Transició

Les Heures i Molins en Transició van organitzar una jornada sobre l’ecofeminisme centrada en la cura de les persones en l’actualitat el diumenge 16 de juny. A la plaça de la Creu, diverses dones van debatre sobre aquest corrent de pensament i van compartir les seves experiències personals.

La jornada va començar posant en context conceptes bàsics de l’anàlisi ecofeminista. Les assistents van fer una reflexió conjunta on van abordar les situacions que s’han trobat a l’hora de tenir cura de les persones, siguin infants, persones grans o malaltes. També van posar de manifest la “necessitat” de cuidar-se “a si mateixes” i com, sovint, aquest aspecte “acaba quedant relegat”, segons han explicat en un comunicat Les Heures i Molins en Transició.

Així mateix, les assistents van parlar sobre la “responsabilitat” i la “càrrega mental” que implica per a les dones “sostenir les cases i les famílies”, i de la “por” de decidir si tenir un fill o no per “possibles represàlies laborals” i sobre com “socialment” seran “jutjades”. 

Xarxes col·lectives de suport per compartir els problemes

Encara que les plataformes organitzadores asseguren que “l’estrès i les dificultats” que transmeten les dones que tenen cura de persones és “molt elevat”, en la xerrada es van intentar dibuixar possibles solucions. Les assistents van comentar que necessiten crear “xarxes col·lectives de suport mutu” per no carregar amb tots els problemes silenciosament. En aquest sentit, van apuntar que s’haurien de recuperar “espais oberts” on trobar-se i conèixer-se, i les “xarxes veïnals”.

D’altra banda, les assistents van valorar que les tasques de la cura s’han de “posar en molt més valor” i han de tenir més “visibilitat”. 

A més, Les Heures i Molins en Transició afirmen en el comunicat que cal “exigir a les administracions” locals “suport” fomentant “ludoteques en espais públics” i “espais de cura dels infants als llocs municipals” on es realitzen actes o reunions. També comenten que és necessari el “respecte a la gent gran”, no només construint una nova residència, sinó que proveint atenció “als seus domicilis”.

Les assistents van acordar que en els propers mesos continuaran parlant i analitzant la problemàtica des d’una perspectiva més “concreta”, alhora que buscant solucions.

Aquesta jornada ecofeminista ha estat la quarta que s’organitza al Baix Llobregat. En els darrers mesos se n’han fet a Castelldefels, Viladecans i Gavà.

En les jornades s’han tractat diferents aspectes de l’ecofeminisme. Des de les diferents perspectives històriques fins a les lluites centrades en la defensa del medi natural, la crítica al sistema econòmic capitalista i els diferents aspectes relacionats amb tenir cura de les persones, segons assenyalen Les Heures i Molins en Transició.

Recomanacions personalitzades