Primàries creu que el tripartit independentista no s’ha reeditat per “personalismes” i “interessos partidistes”

La llista encapçalada per Manel Monllaó considera que el fet que finalment governi el PSC en minoria és “un frau cap als milers de vilatans” que van votar “candidatures independentistes”.

Manel Monllaó, durant la campanya electoral // Arxiu

Molins de Rei per la República – Primàries Catalunya ha destacat en un comunicat la seva “preocupació” perquè Junts per Molins, ERC i la CUP no hagin arribat a cap pacte “per mantenir l’alcaldia de Molins de Rei en mans de l’independentisme”. Consideren que aquesta situació és “un frau cap als milers de vilatans que en les darreres eleccions van fer confiança a candidatures independentistes”, segons han assenyalat.

La candidatura encapçalada per Manel Monllaó ha denunciat que el nou govern de Molins de Rei, format pels set regidors que el PSC va aconseguir a les eleccions municipals, és el resultat d’haver prioritzat “els personalismes i els interessos partidistes per davant de la situació d’excepcionalitat política” que viu Catalunya, amb “presos polítics i exiliats”. 

Primàries, que va obtenir 441 vots a les eleccions municipals, ha apuntat que la situació política actual exigeix “unitat d’acció” i prioritzar “els interessos de país”. En el mateix escrit, ha emplaçat les tres forces independentistes amb representació a la sala de plens a fer “una reflexió profunda sobre la necessitat de treballar conjuntament per assolir la unitat estratègica del sobiranisme”. 

En la mateixa línia, l’ANC Molins de Rei ha lamentat en un comunicat que ERC, Junts per Molins i la CUP no hagin format “un govern unitari”, ja que els resultats electorals “demostren que Molins de Rei és una vila independentista”. “Si hi ha interès, l’acord és possible”, ha remarcat l’organització.

Segons l’ANC, s’ha permès que el municipi estigui liderat per “partits contraris al nostre autogovern” que mantenen “gent a la presó i a l’exili” i que “no posaran” el municipi al “servei de les nostres institucions”.  L’organització ha fet una crida a la “unitat estratègica i d’acció entre tots els sectors independentistes”.

En el seu comunicat, Primàries ha comentat que esperen que de cara a la tardor es recuperi “la unitat de les forces independentistes” i es reverteixi “la situació política al govern” municipal “el més aviat possible”. 

La CUP recorda que el govern municipal “no té el suport legal per construir la República”

El regidor Josep Raventós (CUP) ha explicat a Viu Molins de Rei que Primàries no pot parlar “en nom de tots els vots independentistes”, especialment dels de la CUP, perquè ells ja havien comunicat que no reeditarien el pacte amb ERC i Junts per Molins. Durant els 18 mesos en què van governar conjuntament, Raventós ha reconegut que no es van sentir “molt còmodes”, i que van tenir la sensació que eren “pràcticament els únics responsables de tirar endavant” l’acord signat. 

És per això que la formació anticapitalista va proposar a Junts per Molins i ERC que formessin un govern en minoria, amb el seu suport actiu si l’alcalde era republicà i després de valorar les polítiques que voldrien tirar endavant, segons ha assegurat el regidor. 

Josep Raventós, durant el ple de constitució de l’Ajuntament // Jose Polo

El regidor de la CUP ha indicat que el govern municipal “no té l’obligació ni el suport legal per construir la República”, sinó que això ho ha de fer “el govern català”. “Qui ha de proposar l’estratègia per tirar endavant la República catalana és el govern de la Generalitat”, ha remarcat.

El cupaire ha comentat que fa un any i mig, quan ells van passar a formar part del govern municipal amb CDC i ERC, tenia sentit construir una alcaldia independentista pel “moment nacional” que s’estava vivint. “Semblava que el president de la Generalitat podria proclamar la República en qualsevol moment”, ha recordat. 

En canvi, el regidor creu que el context polític nacional d’ara és d’”inacció absoluta”, ja que els dos partits que governen a Catalunya no han intentat “aprovar cap llei significativa” ni han fet “cap proposta de pressupostos”, sinó que sembla que estiguin a l’espera de “tornar a convocar eleccions”.

Recomanacions personalitzades