Familiars de la resta d’escoles no donaran suport al projecte d’institut-escola de La Sínia

Lamenten que la proposta s’ha creat “sense fer una reflexió conjunta” sobre “quin model de sistema educatiu” es vol per Molins de Rei, i que s’hauria d’haver fet un “debat obert” per abordar-ho.

L'institut ja està en ple funcionament // Jordi Julià
L’Institut Lluís de Requesens // Arxiu – Jordi Julià

Les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) de les escoles Estel, Pont de la Cadena, Madorell, l’Alzina, Castell Ciuró i El Palau, i dels instituts Bernat el Ferrer i Lluís de Requesens, no donaran suport al projecte d’institut-escola que vol tirar endavant La Sínia.

Segons han informat en un comunicat, la proposta s’ha creat “sense fer una reflexió conjunta” sobre “quin model de sistema educatiu públic” es vol per al municipi, i no sembla que ara es vulgui donar “la pausa necessària” al projecte per permetre aquest “debat”. “A tota proposta primer cal donar-li forma entre alguns, però pensem que caldria haver-la madurat entre molts”, han apuntat en el seu escrit.

En aquest sentit, les famílies han explicat que no hi ha hagut “cap proposta inicial de debat obert”. El projecte, diuen, el van conèixer a través de “mitjans de comunicació”,  “xarxes socials”, i actes públics on s’ha donat a conèixer la plataforma.

En el comunicat, les AFAs han comentat que la plataforma Institut-Escola La Sínia hauria hagut d’elaborar el projecte “des d’una perspectiva àmplia i conjunta”, en lloc de presentar-lo a cada escola individualment. Facilitar el debat i “arribar a acords i consensos amplis” hauria permès arribar a una proposta sobre l’educació secundària al municipi “més recolzada i enfortida que l’actual”.

Les famílies han reconegut que un projecte com el d’institut-escola “pot tenir un impacte positiu en el sistema educatiu públic” de Molins de Rei, però també “possibles efectes negatius”. Segons l’escrit, en “no haver-se treballat la proposta des d’una perspectiva de sistema”, no s’ha reflexionat sobre “les possibles accions” que es podrien acordar amb els diferents agents implicats per “enfortir l’educació secundària”. 

Tot i això, les AFAs han recordat que estan obertes “a tenir converses”, si no són “presentacions tancades del projecte”. “Volem reunions amb un caràcter de treball conjunt, fent un debat obert dins un marc de planificació escolar a curt però també a llarg termini, atenent a les necessitats que pugui tenir la resta de la comunitat educativa de la vila”, han indicat.

Recomanacions personalitzades