Òmnium porta la campanya ‘Jo Acuso’ a La Gòtica

L’acte ha aplegat una seixantena de persones al Palau dels Requesens. “No preveiem una sentència absolutòria, serà dura”, ha afirmat el membre de la junta nacional d’Òmnium Cultural Jordi Redondo.

Victòria Molins, Joan Giner, Oriol Romeu i Jordi Redondo, d’esquerra a dreta // Clàudia Ferràndiz

Estem asseguts en un banc imaginari, el banc dels acusats, perquè en el judici jutgen els nostres drets i les nostres llibertats, ens jutgen a tots”. Així encetava la taula rodona el periodista Oriol Romeu, moderador de l’acte ‘Judici a la democràcia’, que ha tingut lloc aquest dijous al vespre a la Sala Gòtica, al Palau dels Requesens. 

La taula rodona s’emmarcava dins de la campanya #JoAcuso que ha impulsat Òmnium Cultural i ha aplegat una seixantena de persones. S’ha centrat en el judici al procés independentista, que acabarà el proper 12 de juny.

El membre de la junta nacional d’Òmnium Cultural Jordi Redondo ha apuntat que el govern espanyol “preferia mantenir la seva unitat abans que la democràcia”, i que té la sensació que “hem anat enrere”. Ha reconegut que de la decisió dels jutges n’esperen “ben poca cosa”. “No preveiem una sentència absolutòria, serà dura”, ha afirmat.

Mai hagués imaginat que passaríem per aquesta humiliació i aquesta ferida tan greu a la democràcia”, ha lamentat la teresiana i activista pels drets de les persones en risc d’exclusió social Victòria Molins. La ponent ha qualificat aquesta causa d’“injustícia global”.

Una seixantena de persones han assistit a l’acte // Clàudia Ferràndiz

“La repressió només comença amb el judici”

En l’acte també hi ha participat l’exdiputat del Parlament de Catalunya Joan Giner, que creu que la situació actual afectarà “l’esdevenir i els nostres drets socials”. El també activista ha fet un repàs històric dels fets que ha viscut Catalunya des del referèndum de l’1 d’octubre fins ara. “L’Estat espanyol ha obert una nova pàgina, la repressió, i no acaba amb el judici, sinó que només comença”, ha sentenciat l’exdiputat de Catalunya Sí que es Pot. 

Giner ha recordat que l’1 d’octubre va significar la “dissidència pacífica més gran d’Europa”. Per la seva banda, Redondo ha assenyalat que va ser “un dels actes més importants de la desobediència civil” al continent, i que accions com aquesta són “el motor que fa avançar cap al progrés, cap a les llibertats i els drets”. “El dret a votar s’aconsegueix votant”, ha recordat el membre de la junta nacional d’Òmnium.

Recomanacions personalitzades