La vida d’un dels impulsors de l’esport a Molins de Rei es recull en un llibre

‘Com hi ha món!’ dona veu a les vivències de Francesc Permanyer, que va fundar una desena d’entitats esportives al municipi. Segons l’autora, la seva filla, “no és una biografia”, sinó que “un testimoni”.

Teresa Permanyer llegint un fragment de ‘Com hi ha món!’ // Clàudia Ferràndiz

No és una biografia, és la història del meu pare, un testimoni”, explicava la filla de Francesc Permanyer, la Teresa, a la presentació del llibre ‘Com hi ha món!’ aquest dimarts a la tarda a la sala d’actes de la Biblioteca El Molí. El volum relata les vivències del Francesc, que va protagonitzar l’expansió de l’esport a Molins de Rei.

Davant d’una cinquantena de persones, l’autora ha comentat que ‘Com hi ha món!’ dona a conèixer “l’admiració” que té cap al seu pare, “una persona que s’ha hagut d’imposar a situacions molt adverses”. La Teresa ha destacat que el Francesc va quedar orfe quan tenia 10 anys, es va posar a treballar de petit i “va començar a construir-ho” tot.

El mateix Francesc també ha explicat algunes vivències que l’han marcat especialment, com la pèrdua sobtada d’un amic quan van anar a buscar musclos i una onada se’l va endur. 

La Teresa ha remarcat que gran part de la història transcorre a Molins de Rei, ja que va ser regidor a l’Ajuntament i va impulsar la fundació d’una desena d’entitats esportives al municipi. A més, des del 1975 és president del Club Petanca Molins de Rei. Tot i això, molts moments tenen lloc a Barcelona, ja que hi anava sovint i la seva dona és d’aquesta ciutat. D’altres experiències es vinculen a Roses, municipi on fa 65 anys que estiueja.

Una cinquantena de persones han assistit a la presentació // Clàudia Ferràndiz

Un llibre que “es pot sentir”

El nét del Francesc ha llegit un escrit d’una amiga de la Teresa, la Rosa Maria Carbonell, que no ha pogut assistir a l’acte. Destacava que el llibre és “un passeig per la vida” i “el retrat d’un home imbatible” que ha viscut una vida “plena de penúries” però que sembla que les coses “les ha assumit amb naturalitat”. L’escrit també apuntava que ‘Com hi ha món!’ no només es llegeix, sinó que també “es pot sentir i s’escolta”.

L’alcalde en funcions, Ramon Sánchez, ha remarcat que “el món de l’esport ha estat el que és” gràcies al Francesc. El cap de llista de Junts per Molins ha afegit que persones com ell “han tirat el nom d’aquest municipi endavant i l’han fet referent en èpoques difícils i complicades”. El regidor de Cultura en funcions, Carles Ros, també ha destacat la “tasca impressionant” que ha fet el Francesc a Molins de Rei.

No m’espanta la mort, ja he complert”, ha conclòs el Francesc, després d’agrair diverses vegades que tants amics hagin acudit a la presentació del llibre. Ara que té 90 anys, està content que totes les seves experiències hagin quedat recollides a ‘Com hi ha món!’, un regal que anhelava des de fa una dècada.

Francesc Permanyer ha explicat algunes de les seves vivències // Clàudia Ferràndiz

Recomanacions personalitzades