Més de 80 personalitats reflexionen sobre el futur del catalanisme

‘Catalanisme, 80 mirades (i+)’ recull la visió que 87 persones tenen sobre el catalanisme i demostra que “hi ha fam d’un espai que superi la controvèrsia i busqui la reconciliació”, segons ha afirmat un dels seus coeditors, Jordi Menéndez. L’exemplar s’ha presentat a la Biblioteca El Molí aquest dijous.

L’acte l’ha presentat la periodista Loli Franco // Clàudia Ferràndiz

 “És un contenidor d’opinió sobre el catalanisme que li dona força i vitalitat, demostrant que, enmig de tanta controvèrsia, hi ha terreny per al consens”. Així definia el llibre ‘Catalanisme, 80 mirades (i+)’ Jordi Menéndez, un dels seus coeditors, en la presentació de l’exemplar a la Biblioteca El Molí aquest dijous al vespre. 

Segons Menéndez, el catalanisme no ha mort, sinó que és viu i és “l’únic terreny en què es pot planificar un esforç de reconciliació”. Prova d’això és “la diversitat de persones que s’han implicat en el llibre”, ha afirmat el coeditor. El volum recull la visió que 87 persones tenen sobre el catalanisme i tota la gent que hi ha participat demostra que “hi ha fam d’un espai que superi la controvèrsia i busqui la reconciliació”, ha explicat el també membre de la Junta Directiva de Portes Obertes del Catalanisme.

Menéndez ha assegurat que les reflexions entorn el catalanisme que recull el llibre provenen de persones i d’ideologies ben diverses: “Des de la dreta fins a l’esquerra, des del nacionalisme fins al catalanisme”. Una d’aquestes perspectives és la de Cesc Castellana, sindicalista i president de la Fundació Utopia, que presenta una visió social i sindical.

Castellana considera que les classes mitjanes estan sumides en una crisi en què la “por al canvi” ha fet que la idea de “construir un futur junts” comenci a desaparèixer i que naixin “nous populismes en què la identificació és més important que allò que un pot construir”. El llibre, però, permet “recuperar valors perduts i reconèixer que és amb els altres que conformes la teva manera de ser”, ha comentat el també integrant del PSC.

L’acte ha estat organitzat pel PSC Molins de Rei i el seu candidat a l’alcaldia, Xavi Paz, ha definit el catalanisme com “una forma de fer entre tots integradora i oberta”. Al municipi, aquesta cooperació “permetia assolir objectius ambiciosos” i “l’avanç conjunt” de la societat, ha assegurat el portaveu socialista a l’Ajuntament de Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades