Unes eleccions tranquil·les amb molta participació

La jornada electoral del 28-A a Molins de Rei s’ha caracteritzat per una gran afluència de persones, sobretot al migdia. Abans de les 14:00 hores ja havien votat 8.997 persones, el 46,16% del cens, en les 30 meses repartides en 9 col·legis electorals.

Persones fent cua a l’Escola Estel // Clàudia Ferràndiz

Sempre he estat en aquesta escola, i mai havia vist el què estic veient ara”, comentava sorpresa Eva Folquer, apoderada de JxCat, que es trobava a l’Escola Estel al migdia. Desenes de persones feien cua aleshores per poder votar a les eleccions generals.

Abans de les 14:00 hores, 8.997 persones (el 46,16% del cens) ja havien votat en alguna de les 30 meses repartides en 9 col·legis electorals, una xifra que significa un 13,89% més de participació respecte a les darreres eleccions al Congrés i al Senat, celebrades el 26 de juny del 2016. Molins de Rei ha seguit la tònica de la resta de Catalunya, on la participació s’ha inflat més de deu punts respecte al 2016.

Les llargues cues no només s’han format a l’Escola Estel. Al Centre de Formació de Persones Adultes Rafael Farré, al barri del Canal, diverses de persones esperaven per votar a les 13:00 hores. 

Una dona votant al Centre de Formació de Persones Adultes Rafael Farré // Clàudia Ferràndiz

Activitat des de les 9:00 hores

La jornada electoral ha transcorregut sense cap incident, tot i que amb activitat des de les 9:00 hores. En el col·legi electoral amb el cens més reduït de Molins de Rei, el Centre Cívic Riera Bonet, també hi han acudit força persones d’hora. “Quan hi havia més gent ha estat a primera hora i poc abans de dinar”, assenyalava Llorenç Lozano, membre d’una de les meses electorals. La representant de l’administració Glòria Massana també considera que “la primera hora i les dotze del migdia” han estat les dues franges horàries en què han coincidit més persones en aquest col·legi electoral.  

El degoteig de votants ha estat constant fins a l’hora de dinar. Alguns justificaven a peu d’urna que és necessari votar davant l’aparició de “l’extrema dreta” i la “fragmentació de l’escenari polític espanyol”, ja que “molts drets estan en joc” en aquestes eleccions. En la mateixa línia, altres remarcaven que en aquests comicis s’ha d’evitar el triomf del “model involucionista” de partits com VOX.

ERC, la formació amb més apoderats

ERC ha estat la formació que ha comptat amb més apoderats a Molins de Rei, amb 32 representants repartits pels diversos col·legis electorals. Tots ells són del municipi, excepte un que venia de Castellbisbal.

El PSC, amb 27 apoderats, ha estat el segon partit que ha desplegat més representants arreu de Molins de Rei. JxCat n’ha repartit 26, mentre que En Comú Podem gairebé la meitat, 15.

Cs, en canvi, només ha comptat amb cinc representats en els diferents punts de votació. “Ens anem movent pels col·legis”, ha explicat l’alcaldable de la formació taronja a Molins de Rei, Laia Cassauba. Segons ha assenyalat, tots són del municipi excepte ella, que és de Sant Joan Despí.

El partit amb menys apoderats a Molins de Rei ha estat el PP: “Apoderats del Partit Popular n’hi ha un, que soc jo”, deia Antonio Valverde, alcaldable d’aquesta formació. “No he trobat gent que volgués fer aquesta feina, i tampoc he pressionat molt a qui podia fer-la”, ha afegit Valverde, justificant que és una tasca “voluntària“.

Recomanacions personalitzades