La Generalitat ressalta el compromís polític de Margarida Xirgu el dia del 50è aniversari de la seva mort

Amb un acte al cementiri de Molins de Rei, el Govern inicia les activitats de commemoració de l’Any Xirgu, agafant el relleu dels quals ha organitzat fins ara l’Ajuntament per homenatjar a l’actriu molinenca. La iniciativa també vol visibilitzar el seu paper en el món artístic.

El regidor de Cultura, Carles Ros, i l’alcalde, Ramon Sánchez, durant l’acte d’homenatge // David Rodríguez

La Generalitat de Catalunya ha destacat el compromís polític i social de l’actriu molinenca Margarida Xirgu. En un acte celebrat al cementiri de Molins de Rei aquest dijous, el dia que es complien 50 anys de la mort de Xirgu, la directora general de Cooperació Cultural del departament de Cultura, Àngels Ponsa, ha assenyalat el paper de “dona valenta i lluitadora de Margarida Xirgu, que va ser delegada del Govern de la Generalitat a Uruguai, i que per això volem donar a conèixer la seva figura”.

Amb aquest acte, es dóna el tret de sortida a l’Any Xirgu, una sèrie d’activitats que ha organitzat el Govern per reivindicar i recuperar l’actriu, que durant la seva trajectòria professional va col·laborar estretament amb Federico García Lorca o Ramon Maria del Valle-Inclán. Ponsa ha demanat la complicitat de les autoritats de Molins de Rei en la commemoració del mig segle de la mort de Xirgu. De fet, el mateix Ajuntament de Molins de Rei ha estat organitzant durant l’últim any actes per recordar el cinquantenari del seu traspàs.

Flors a la tomba de Margarida Xirgu, el dia del 50è aniversari de la seva mort // David Rodríguez

La segona part de l’Any Xirgu

Amb una trobada emotiva al cementiri de Molins de Rei, en la qual el grup teatral molinenc Grup 15 Arcades i Ignasi Roda, president de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), han interpretat fragments i poemes dedicats a Margarida Xirgu, es pot dir que s’ha fet el traspàs dels dos ‘Anys Xirgu’. En el moment de l’acte, es complien 50 anys de la seva mort. Durant el darrer any, l’encarregat de realitzar activitats per recuperar la seva memòria ha sigut l’Ajuntament de Molins de Rei.

El fet que l’abril d’enguany estigui a les portes de les eleccions municipals, ha provocat que els actes del consistori finalitzin avui. A partir del mes de maig, segons ha anunciat Àngels Ponsa, la Generalitat pren el relleu a través de la comissària Ester Bertomeu, que coordinarà els actes de commemoració.

El president de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), tercer per la dreta, en l’acte de commemoració al cementiri // David Rodríguez

Vinculació amb Molins de Rei

L’alcalde de Molins de Rei, Ramon Sánchez (CDC) ha remarcat que “Margarida Xirgu ha sigut un referent i una dona emprenedora amb caràcter que no ha tingut el reconeixement que es mereix per un oblit volgut del règim franquista i d’alguns representants de la democràcia”.

Per la seva banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Carles Ros (CUP), ha valorat “la importància de Xirgu en el món del teatre” i ha insistit en la necessitat de “visibilitzar el seu paper com a dona i la seva memòria”. Una memòria que també ha recordat la representant del Consolat General de l’Uruguai a Barcelona, Sylvia Roig. “Margarida Xirgu ens serveix com a pont entre Amèrica i Europa i tenim l’obligació de mantenir la seva memòria de mestra del teatre i de la vida”, ha assegurat.

Margarida Xirgu, que va néixer a Molins de Rei l’any 1988, va morir ara fa 50 anys a Montevideo. El desembre de 1988, fa 30 anys, les seves restes van ser traslladades al cementiri de Molins de Rei des del país llatinoamericà.

Recomanacions personalitzades