Comencen les obres per millorar l’enllumenat públic dels barris de La Granja i La Pau-Riera Nova

S’instal·larà il·luminació LED per distribuir millor la llum d’aquests barris i alhora incentivar l’estalvi econòmic i energètic.

El carrer Rector Colom, al barri de Riera Nova // Clàudia Ferràndiz

En una reunió informativa amb els veïns a la Federació Obrera, els responsables municipals han explicat aquest dilluns les actuacions que posaran en marxa per millorar l’enllumenat públic dels barris de la Granja, La Pau, Riera Nova, Bonavista i El Mas. Unes obres que ja han començat aquest dimarts al barri de la Granja.

S’han escollit aquests barris tenint en compte els quadres de Molins de Rei que consumien més i eren més deficients. Els responsables calculen que l’actuació no s’allargarà més de 9 mesos. 

L’obra, subvencionada per l’Institut per la Diversificació Energètica i Estalvi d’Energia que forma part del ministeri de Transició Ecològica, té un cost total de 591.069,27€. L’empresa adjudicatària és Citelum Ibèrica, amb delegació a Molins de Rei des del 1993.

L’enginyer industrial Victor Romera, de Citelum Ibèrica, ha explicat que el canvi de l’enllumenat té com a objectius incentivar l’estalvi energètic i reduir les emissions de CO2.Des del 2003, el cost energètic ha augmentat un 83,2%, ha apuntat. 

Un dels aspectes que preocupa més als veïns és que, amb el nou sistema d’il·luminació LED, els carrers acabin quedant massa foscos. Un veí ha explicat que la primera sensació que transmet aquest tipus d’enllumenat és que falta claror, i que caldrà “fer pedagogia” perquè la gent s’hi acostumi.

Un dels objectius del nou enllumenat és uniformitzar la llum // Clàudia Ferràndiz

Víctor Romera ha remarcat que un dels principals problemes pel que fa a l’enllumenat actual és que hi ha molts contrasts entre zones molt il·luminades i d’altres que no ho estan prou, cosa que fa que a l’ull humà li costi adaptar-se als canvis. Amb la tecnologia LED, ha comentat l’enginyer industrial, la llum es reduirà però estarà més ben distribuïda.

En la mateixa línia, un altre veí ha afegit que, buscant l’estalvi energètic i econòmic, es poden acabar generant situacions d’inseguretat per a les dones a causa d’una falta d’il·luminació. Romera ha explicat a Viu Molins de Reique “el carrer sempre estarà il·luminat” i que la prioritat és evitar “zones totalment fosques”. 

L’obra va destinada a renovar les llumeneres, però una petita partida també s’invertirà a afegir faroles. Afectarà, per exemple, el carrer Rector Colom, on només hi ha dos fanals, com ha criticat una veïna, dient que fa setmanes va presentar una instància a l’Ajuntament notificant el problema.  

Recomanacions personalitzades