Joan Janés reivindica la memòria quotidiana a través de ‘La finestra del Molí’

El fotògraf de Molins de Rei exposa 168 imatges fins al 4 de maig a la nova Biblioteca El Molí. “Utilitzo una de les finestres del Molí per capturar la vida i evocar els records de la meva infantesa”, explica Janés.

Joan Janés explicant la seva exposició // David Rodríguez

La sala d’actes de la nova Biblioteca El Molí s’ha estrenat amb l’exposició de Joan Janés ‘La finestra del molí’. El fotògraf nonagenari fa un exercici de revisió de la memòria quotidiana a través d’una mostra de 168 imatges. “La idea de l’exposició em va sorgir dels records que tinc quan venia amb el meu pare al Molí abans de la Guerra Civil”, explica Janés en declaracions a Viu Molins de Rei. El molinenc, que va néixer l’any 1928, parla d’una època en què a l’espai on es troba avui el nou equipament cultural hi havia turbines i salts d’aigua.

L’artista utilitza una de les finestres de l’edifici del Molí, que ha replicat sis vegades, per “capturar la vida” mitjançant escenes quotidianes que ha anat “seleccionant seguint un criteri merament estètic”. Així, els vidres de la finestra del Molí són els espais on s’exposen les imatges. Paisatges catalans o francesos i detalls d’edificis de Molins de Rei són alguns dels escenaris que mostren les instantànies. “Són fotografies que reflecteixen la realitat quotidiana de forma natural i sense cap mena de filtre”, descriu Janés.

Donació de fotografies a l’Ajuntament

Una de les instantànies que es poden veure a l’exposició és l’edifici del Club Natació Molins de Rei. Joan Janés va ser soci fundador de l’entitat i ara és president d’honor. En l’acte de presentació de l’exposició, davant de l’alcalde de Molins de Rei, Ramon Sánchez (CDC), i del regidor de Cultura, Carles Ros (CUP), ha anunciat que donarà el seu arxiu particular de fotografies del CN Molins de Rei al fons de l’Ajuntament.

La presentació es va iniciar amb la lectura d’un text simbòlic al voltant de l’exposició, on Maria Canals va assegurar que “la finestra del Molí és l’atalaia des d’on en Joan captura la vida”. L’acte va finalitzar amb la interpretació de dues peces musicals a càrrec de Montse Toran i Jordi Suárez.

‘La finestra del Molí’ és la primera exposició que té lloc a la nova Biblioteca El Molí. Joan Janés, que va conèixer l’edifici quan tenia usos industrials, celebra que s’hagi creat un equipament cultural acompanyat d’una tasca de recuperació del patrimoni, encara que matisa que “s’hauria d’haver conservat abans”.

Recomanacions personalitzades