Molins de Rei estrena el primer punt de recàrrega de vehicles que retorna l’energia a la xarxa

La instal·lació, anomenada fotolinera bidireccional, injecta energia a la pèrgola del Poliesportiu Municipal quan no s’utilitza o els cotxes ja estan carregats. El projecte, pioner a Espanya, permet tornar a utilitzar el vehicle dues hores després d’endollar-lo.

Badia, Lladó, Raventós i Sánchez durant la roda de premsa // David Rodríguez

Un punt de recàrrega de vehicles elèctrics que reaprofita l’energia no consumida per injectar-la de nou a un edifici. Aquesta proposta innovadora és la que han presentat l’Ajuntament de Molins de Rei i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a l’aparcament del Poliesportiu Municipal. La instal·lació, anomenada fotolinera bidireccional, és pionera a Espanya, i forma part d’un projecte experimental amb només 50 punts a tot el món.

El tècnic d’Energia de l’AMB, Gil Lladó, ha destacat el component d’innovació de la iniciativa. “Funciona amb una targeta i quan hi ha vehicles elèctrics endollats, es comporta com una instal·lació tradicional. Però en el moment que el sistema detecta que no hi ha cap cotxe o els que hi ha ja estan carregats, reaprofita l’energia per injectar-la al poliesportiu”, ha explicat. La fotolinera bidireccional converteix l’energia solar en electricitat mitjançant les plaques fotovoltaiques instal·lades a l’equipament esportiu.

Carregar un vehicle en dues hores

El punt ubicat al poliesportiu permet recarregar un vehicle en un termini d’entre dues i tres hores. “Pot funcionar com una zona d’aparcament dissuasiu, de forma que els usuaris poden deixar el vehicle endollat i utilitzar el transport públic per desplaçar-se a Barcelona o a altres poblacions de l’àrea metropolitana”, ha indicat Lladó.

Des de l’AMB, s’ha destacat que la fotolinera facilita que l’energia segueixi un camí oposat al tradicional. La bateria elèctrica d’un vehicle l’injecta a la xarxa l’energia que no utilitza i afavoreix el reaprofitament d’un edifici, en aquest cas el Poliesportiu Municipal de Molins de Rei.

Fotolinera bidireccional // Dan Costa — Ajuntament de Molins de Rei

Avantatges fiscals i d’aparcament

L’alcalde de Molins de Rei, Ramon Sánchez (CDC), que ha estrenat el seu càrrec amb l’acte de presentació de la fotolinera aquest divendres, ha recordat l’aposta del municipi per les energies renovables. En aquest sentit, ha explicat que els molinencs que disposen de vehicles elèctrics ja gaudeixen de rebaixes en l’IBI i aparcaments gratuïts a la zona blava. Sánchez ha afegit que “les persones que vulguin utilitzar aquesta targeta s’hauran d’adreçar a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), encara que és la mateixa que ja tenen els que aparquen el seu vehicle elèctric”.

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient de Molins de Rei, Josep Raventós (CUP), ha comentat que a mitjà termini, “la gestió ambiental no només haurà de resoldre el problema de la contaminació, sinó també el de l’espai públic”. Pel regidor, el següent estadi de la vila implica reduir l’ús dels cotxes i fomentar el transport públic.

En la mateixa línia, el vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, Eloi Badia, ha insistit en la importància que suposa la fotolinera perquè “permet que els vehicles retornin l’energia a la xarxa”. A més de la reducció de les emissions de CO2, la instal·lació aconsegueix un estalvi energètic considerable.

Recomanacions personalitzades