Els firaries registren una lleugera pujada de vendes per la Candelera

Publicitat Dental Molins

El bon temps ha ajudat a incrementar el nombre d’assistents a l’esdeveniment. La majoria de firaires no han vist reflectit la pujada de visitants a les seves caixes enregistradores tal com esperaven. 

Montse Bargalló, entre els ninos de la seva parada // DGM

Balanç positiu, però per sota de les expectatives. Després d’anys de ventades i pluges, el sol ha sigut l’imant de la 168a Fira de la Candelera. “Amb el bon temps s’ha apropat moltíssima gent, tot i no ser tot tan massiu com altres anys”, ha assenyalat a Viu Molins de Rei el responsable de Vivers Agroalcalnar, Juan José Sancho. El que no ha acabat d’escalfar el sol, però, han sigut les caixes enregistradores. Tot i que les vendes han pujat, aquestes han sigut més minses del que molts s’esperaven: “Sembla mancar actitud”, ha emfatitzat des de la parada El món del nom, Montse Bargalló.

“En el meu cas fins i tot l’any passat em va anar millor que aquest, tot i la pluja que ens va caure diumenge”, ha recordat la mateixa botiguera. Sense trobar un motiu concret, la paradista ha observat com en aquesta edició els visitants “s’han dedicat més a passejar i a cercar el caliu d’ambient de fira, que no pas a comprar”. Metres més avall del carrer Major, però, sembla que les vendes han anat millor: “Feia anys que no veníem tant“, ha assegurat Maria Diago, responsable d’un establiment de ganivets amb seu a Valladolid. “Fa 25 anys que venim i ho continuarem fent, perquè en aquesta fira el que busca el públic és qualitat”, ha afegit.

Quin podria haver sigut un dels factors determinats per l’increment o la baixada de les vendes en determinats trams? La congestió d’alguns punts de la fira. Tal com relata Bargalló, el seu estand s’ha situat en un dels punts més conflictius per la quantitat de persones que hi volen passar (carrer Major, just passada la baixada al Mercat direcció l’estació). “La gent pràcticament no pot trencar la barrera per mirar-se la parada”, ha confessat qui es dedica a la venda de ninos de peluix personalitzats.

Arraconats

En canvi, els qui han estat més mancats de visites als seus estands han sigut els artistes. Ubicats per primer any a la plaça del Palau, la queixa gairebé unànime ha sigut la nova localització: “Ens han posat en un lloc que fins i tot ens han despistat els clients que teníem”, explica el responsable de Sarramon. Només calia aturar-se davant de la seva parada i mirar cap al carrer de Rafael Casanova: pràcticament ningú deixava la rierada humana per endinsar-se a la plaça. “De cada 100 persones que hi passen per allà, només un parell s’acosten fins aquí”, ha resumit.

En aquest sentit, un segon firaire ha assegurat que “dels 12 anys que porto venint fins aquí, aquest ha sigut el pitjor amb diferència”. “Sé que perdre una batalla no és perdre una guerra, però si això dura tres anys més, deixarem de venir per anar a un altre lloc”, ha advertit. Sota el seu punt de vista, l’antiga ubicació dels artistes a la plaça de l’Ajuntament no només els permetia incrementar les vendes, sinó també “aportar un valor afegit a la Fira de la Candelera per imatge”.

El planter, a la baixa

On ha semblat no passar el temps ha sigut als voltants de l’església. La Fira del Planter ha tornat a comptar amb els seus històrics comercials i amb els seus clients habituals. “Aquí sempre ens venen a comprar els mateixos”, ha confirmat Juan José Sancho de Vivers Agroalcanar. Tot i observar una tendència a la baixa a la caixa, Sancho ja ha assegurat que l’any vinent hi tornarà: “Porto venint fa 15 anys, només faltaria”. Això sí, també ha alertat d’un fet que poc se’n parla per la transcendència que pot arribar a tenir: “Si ens pregunten si tenim futur a la Candelera, jo sempre repregunto el mateix: al país té futur l’agricultura?”.

Un punt de vista compartit per en Jesús Flix de Viveros Flix. Arribat des d’Aitona, l’agricultor admet que el bon temps ha ajudat a apropar a més gent fins a Molins de Rei, però, “el fet que es passegi més gent nosaltres no ho estem notant, perquè de comprar no en compren gaire”. Al seu parer, creu que fins i tot el planter de la Candelera no aconseguirà remuntar mai més les vendes que van arribar a tenir anys enrere: “La gent prefereix anar a esquiar en comptes de venir a mirar-se productes de l’hort, això ja no està de moda”, ha lamentat.

El planter ha tornat a aprofitar la tirada dels seus clients habituals // DGM

La gastronomia, tot un èxit

Segurament al sector que més ha ajudat la nova redistribució per sectors que ha dut a terme l’Ajuntament ha sigut el de la gastronomia. Amb el passeig del Terraplè ple de gom a gom, els botiguers s’han tornat a fregar les mans: “Pràcticament hem esgotat tot el producte, tot i que per ingressos no ens ha anat ni millor ni pitjor”, ha detallat Mireia Morales del celler de vins Maset. Un estancament econòmic, però, que després espera recuperar amb el fitxatge de nous clients: “Com que a la Candelera hi ve molta gent a degustar els productes, al final acabem xerrant i els expliquem tot el producte artesanal que fem”.

Una qualitat que altres expositors també han aprofitat a exhibir. Entre ells, en Manuel Ruiz, responsable de Quesos la Cañada del Capitán amb seu a Belezmálaga i que enguany ha aconseguit situar el seu formatge de cabra com el campió del World Cheese. “La clientela que hem aconseguit aquí està molt satisfeta dels nostres productes i es nota, tot i que després ingressem més o menys els mateixos números”, ha comentat. De fet, el ritme de reposició dels platets de degustació han sigut la metàfora perfecta del balanç econòmic d’enguany: molta gent picant, però poquets s’atrevien a comprar. “Hi ha una mica més d’alegria a les butxaques, però costa sortir de la crisi“, ha reusmit el mateix Ruiz.

Recomanacions personalitzades