Els venedors d’art perden clientela per la nova ubicació

Els comerciants destaquen que la reordenació de la Fira els ha fet “guanyar en comoditat, però resulta més difícil que la gent ens vegi”. Asseguren que les vendes són pitjors que altres anys.

Els artistes han criticat la nova ubicació que els ha tocat a la Fira de la Candelera // DGM

Una de les novetats de la Candelera d’enguany ha sigut el canvi d’ubicació de la Fira d’Art. Fins ara, estava a la plaça de l’Ajuntament, però aquest any s’ha traslladat a la plaça del Palau. Aquest canvi físic, fruit del procés de sectorització de la Fira engegat per l’Ajuntament, no ha comptat amb el vistiplau de tots venedors. Els comerciants que venen quadres, joies i altres productes admeten que “no se’ns veu tant i l’afluència de públic és menor”.

Emplaçament més còmode

En relació a l’altre emplaçament, els venedors reconeixen que han guanyat “en comoditat, però resulta més difícil que la gent ens vegi”. Això sí, també comenten que en estar situats a la plaça del Palau, “ens és més complicat recollir la parada”. Aquestes consideracions les fan en un context en què la compra d’art s’ha ressentit, segons manifesten tots els comerciants. “És un objecte o producte prescindible que ha patit des de la crisi econòmica”, exposen a Viu Molins de Rei.

Un altre comerciant reconeix que en els darrers temps “costa molt que un comprador s’interessi pels quadres, especialment els més grans”. De fet, el canvi d’ubicació de la Fira de l’Art es pot interpretar com una nova tendència en aquest àmbit: el comprador ja no adquireix art com una inversió, sinó que es tracta d’una passió o d’un interès de col·leccionista.

La Fira de l’Art, a la nova ubicació, a la plaça del Palau // David Rodríguez

Vendes a la baixa

Tal com assenyalen des de Sarramon, quan els artsites estaven situats a la plaça de l’Ajuntament aportaven “un valor afegit a la Fira de la Candelera; aquella ubicació amb les carpes d’enguany hauria sigut tot un encert, ja que estariem protegits de les ventades i de la pluja”. Si més no, el creador denuncia que a la nova ubicació “només s’apropa un o un parell de persones de cada 100 que passejen pel carrer de Rafael de Casanova”. “Fins i tot la nostra clientela habitual no ens ha trobat, el canvi els ha despistat”, sentència.

En la mateixa línia, un tercer veí firaire admet que “enguany les vendes han caigut en picat; si continuem amb aquesta dinàmica tres anys consecutius segurament que al final no vindrem cap”, apunta. Al seu parer, tota una pèrdua, ja que “la Fira de la Candelera és una de les cinc fires de l’any en les que més acostumàvem a facturar”. “Aquesta batalla l’hem perdut, però la guerra l’esperem guanyar”, afegeix en un clar desig per tornar a recuperar “un lloc de pas i que no estigui tan amagat”. No és la primera vegada que els firaires reneguen de la plaça del Palau, una localització que triomfa durant la resta de l’any però que no acaba de funcionar per la Candelera.

Recomanacions personalitzades