Els vegans es fan un forat a la Fira de la Candelera

L’espai dedicat a aquest col·lectiu genera interès entre els assistents a l’esdeveniment. Xerrades, gastronomia i adopció d’animals copen els principals estands.

Una de les conferències a la Fira Vegana // DGM

Per primera vegada els vegans han aconseguit fer-se un espai a la Candelera. Uns pocs metres quadrats, però que han servit per llençar el seu missatge social i econòmic. Tal com ha destacat a Viu Molins de Rei el portaveu de ¿Serás su Voz?, Jaume Montmany, disposar d’un espai d’aquestes característiques “era impossible d’imaginar anys enrere”.

Sota el seu criteri, la incorporació dels valors relacionats amb el veganisme a la Fira de la Candelera rau en el “creixement exponencial” de la conscienciació social. “Sempre hi ha hagut persones proclius, però afortunadament ara hi ha hagut una repuntada que ha ajudat a poder parlar de veganisme en una fira d’aquestes dimensions”, ha sostingut Montmany. Un fet que considera “una gran passa endavant” i que no vol deixar d’aprofitar de cara a l’any vinent.

Conferències i debats públics

“Nosaltres hem apostat per una sèrie de taules pedagògiques”, ha relatat el portaveu de l’entitat molinenca. Tota una “oportunitat” pels interessats en sumar-se al col·lectiu, ja que han comptat “amb gent increïblement formada i que té una gran experiència”, com ara advocats animalistes, veterinaris o fins i tot historiadors. “Persones que al final ens han explicat les coses d’una forma molt accessible”, ha emfatitzat Montmany.

Les xerrades que s’han dut a terme a la seva carpa no només han centrat l’atenció del públic, sinó també la de la resta de veïns firaires. Des del mateix espai de l’associació Lliures i els Residus resultava senzill veure a la seva presidenta, Gabriela Serra, deixar caure l’orella per les conferències quan tenia temps entre comprador i comprador. Si més no, aquests no li han acabat deixant gaire temps; sovint un que altre interessat s’acabava apropant fins al seu estand per comparar-li els seus productes “sense ànim de lucre”.

Què oferia Serra? Doncs des d’un got pel cafè fet de fibra de bambú en comptes de plàstic, fins a raspalls de dents de fusta i fibres vegetals. Una oferta, però, entre la que destacava la gastronomia: “Nosaltres oferim des de croissants naturals fins a una Tarta de Santiago molt difícil d’elaborar, passant per una truita de patates que porta farina de cigrons i diferents productes amb seitan”. Les més demandades, però, les tres hamburgueses veganes i els brownies, ha assegurat.

Gabriela Serra, amb els brownies del seu estand // DGM

Oferta per a vegans

“Un dels problemes que tenim nosaltres és intentar buscar les opcions veganes i veure que no en trobes cap”, ha explicat Serra. Davant d’aquesta circumstància, des de l’entitat van voler impulsar “un negoci sense ànim de lucre, per tal que l’accés a aquest tipus de productes sigui més fàcil per tothom com una opció més entre la resta”.

Tot plegat, una forma de guanyar adeptes via experiències personals. Des de Gos Macu, Núria Roche, ha assegurat que aquest mètode al final és el que millor funciona: “Nosaltres ens dediquem a cuidar de tota mena d’animals, des de gossos llebrers fins a porquets vietnamites, i aprofitem aquesta sèrie de fires per establir el primer contacte entre les potencials famílies d’adopció i els animals”, ha subratllat.

Una forma de treballar que, segons ha assegurat, els ha resultat tot un èxit en aquesta Candelera: “La gent d’aquesta manera ha pogut conèixer de primera mà la història de cada un dels animals”. De cara a l’any vinent, Roche ja ha assegurat que tornarà a la Fira: “Si ens donen l’oportunitat, aquí estarem!”.

Recomanacions personalitzades