JuntsxMolins descarta expulsar en calent a la CUP del govern

Els postconvergents asseguren que l’oposició i un dels seus socis de govern, la CUP, haurien negociat a l’ombra. La idea de la resta de grups era fer-li el llit a Ramon Sánchez i proclamar alcaldessa a la regidora de Molins Camina.

Joan Ramon Casals i Ramon Sánchez es van reunir d’urgència amb la CUP i ERC amb el ple ja preparat // Jose Polo

Dia 1 postproclamació interruptus de Ramon Sánchez com alcalde de Molins de Rei. Ni 24 hores han passat perquè Junts per Molins (la nova marca electoral hereva de CDC) publiqués un comunicat en el qual el seny ha arraconat la rauxa exhibida pel batlle Joan Ramon Casals al ple d’aquest dilluns. Tal com han anunciat, la seva formació no trencarà en calent el pacte de govern amb la CUP i ERC. Serà la seva assemblea la que decideixi què fer, però sense concretar data. En canvi, els que sí que ja han posat dia i hora a la seva assemblea són els cuparies: divendres a les 19 hores. Entre els seus punts a tractar: fer una valoració de l’actual govern municipal i debatre la creació d’un nou projecte electoral “ampli”.

El tripartit independentista sembla que aguantarà més dies del que podria imaginar qualsevol que dilluns assistís al ple. Per una banda, el crític bloqueig de la CUP al relleu entre Casals i Sánchez podia haver-se interpretat com una alta traïció per part de l’ala neoconvergent. Per l’altra, es podria observar un darrer intent dels antisistema per evitar votar contra CDC i sostenir un govern ja desgastat pels darrers xocs ideològics. Al final, però, seran les bases de cada formació les que decideixin si continuar amb l’acord té sentit o si bé és millor abaixar el teló i evitar noves dramàtiques funcions.

El pacte secret

Tot i la ja complexa situació, el darrer capítol de la temporada encara podria fer un nou gir de guió. Tal com han fet públic des de Junts per Molins, els grups de l’oposició haurien negociat amb la CUP i a l’ombra de Casals la possible proclamació sorpresa de la regidora de Molins Camina, Ana Aroca, com a nova alcaldessa. Un pacte secret que tindria com a objectiu fer d’Aroca una alcaldessa de consens i així prendre l’alcaldia a Sánchez. L’acord, però, al final no hauria acabat tenint tots els caps lligats aquest dilluns.

Després d’assabentar-se d’aquesta trama, el partit que lidera Casals ha sortit a denunciar l’estratègia que pretenia col·locar a l’alcaldia una formació que “a les darreres eleccions municipals va rebre únicament 800 vots”. “Des de Junts per Molins no legitimem aquesta manera de fer, amb pactes obscurs de despatxos que no respecten els resultats electorals”, han subratllat. Unes paraules que, de fet, no han fet més que recordar les que va pronunciar l’alcalde en donar per suspès el ple extraordinari. Segons es llegeix  al comunicat de Junts per Molins, haurien sigut els seus socis cuparies els que haurien revelat l’operació Aroca en la reunió d’urgència d’abans de la sessió plenària.

Calmar les aigües

Tot i la crisi oberta, els postconvergents s’han emplaçat a “seguir dialogant de manera tranquil·la [amb la CUP] després de la celebració de l’assemblea que els cupaires tenen prevista per divendres”. Tota una bombolla d’oxigen que servirà per refredar els ànims, però també per teixir les noves estratègies polítiques. Mentre que la CUP parlarà a la seva assemblea sobre la possibilitat de crear un nou projecte electoral “ampli”, Molins Camina ha publicat aquest mateix dimarts un comunicat en què s’obre a possibles acords.

Segons ha anunciat la formació que representa a Podem a Molins de Rei, cal “començar a construir un projecte de vila que permeti obrir una nova etapa a Molins de Rei el 2019”. En aquesta línia, la formació d’esquerres assegura que “sempre” han treballat “per aconseguir una alternativa ciutadana i municipalista”, la qual diuen no vol fer sols. “Estenem la mà a totes les forces polítiques que vulguin començar una nova etapa”, han apuntat. Un missatge que es pot contextualitzar tant en aquest final de legislatura com de cara a les properes eleccions municipals del mes de maig. Per la seva banda, la CUP ja va anunciar en acabar el ple que, d’haver-se dut a terme la votació per proclamar Sánchez alcalde, ells haurien donat l’acord de govern per “esgotat”.

Recomanacions personalitzades