El Joan Carles I de Toni Albà dóna el tret de sortida a la Candelera

L’humorista aconsegueix omplir el teatre del Foment amb el seu personatge més representatiu del Polònia de TV3. El pregó ha deixat de ser-ho com a tal per segon any consecutiu i s’ha reconvertit en un espectacle d’acudits i entrevistes lleugeres.

Vídeo íntegre del pregó

Toni Albà conversant amb l’alcalde Joan Ramon Casals // Guillem Urbà – Ajuntament de Molins de Rei

L’humor substitueix el pregó de la Candelera. Ja no hi ha un personatge rellevant del municipi recordant els olors o els colors de la Fira. Ara hi ha una successió d’acudits amb més o menys gràcia i una sèrie d’entrevistes poc profundes a persones lligades d’una o altra manera a la Candelera.

L’any passat va conduir l’acte l’humorista Peyu i aquest cop ha estat el torn de Toni Albà, que s’ha presentat a Molins de Rei presentant el seu personatge més il·lustre, el Rei Joan Carles I. Autoproclamat monarca de “Molinos de yo”, Albà ha adaptat un guió preestablert que el fa voltar pels municipis de Catalunya que el contracten als trets més característics de la Fira de la Candelera, com ara l’economia i l’agricultura.

Si bé el targetó parlava d’Albà com a conductor de l’esdeveniment, la figura de Joan Carles I ha eclipsat l’hora i mitja que ha durat el pregó inaugural. Tot i això, per l’escenari també han desfilat alguns dels noms propis més destacats de la que serà la 168a edició de l’esdeveniment. Entre ells ha destacat el del molinenc que ha convertit la coradella en el plat favorit dels catalans per la revista Cuina, Germán Puggarí.

Ell ha representat un dels cinc sectors -el gastronòmic- sobre els quals s’organitza enguany la Fira. L’altre àmbit rellevant, el comerç, ha estat representat pel president del Botmol, Jesús Cardona, qui ha posat de relleu la necessitat de tenir un retorn posterior als dies de fira: “Són dates importants pel comerç, però és a partir del dia 4 és quan mirem si aconseguim tenir un retorn posterior”, ha valorat. Per la seva banda, el representant dels pagesos, Lluís Fisas, ha recalcat els orígens que té la Candelera en la terra, però que ha minvat amb el pas dels anys tot i “tenir el delta del Llobregat, l’espai més fèrtil de la zona pel conreu”.

Núria Gómez, d’Enreda’t ha estat la representant de les entitats locals que s’aplegaran a la Fira d’Entitats de la plaça del Molí (on també hi serà Viu Molins de Rei). Per últim, des de la companyia de Teatre 15 Arcades, Elisa Poch, ha convidat a tothom (inclòs el Rei Joan Carles I) a assistir a l’obra teatral d’enguany: El Sopar dels Idiotes, que es representa el cap de setmana previ a la Candelera però també el posterior.

Albà entrevistant diferents protagonistes de la Candelera // Guillem Urbà — Ajuntament de Molins de Rei

Una Candelera més potent

El regidor de Fira, Ramon Sánchez (CDC), ha donat el to solemne de la vetllada amb la seva presentació. Tal com ha destacat, enguany l’esdeveniment s’ha dividit en cinc sectors, després de seguir un nou pla estratègic elaborat per professionals. “És la guia per aconseguir que la Candelera retorni més a la vila”, ha assenyalat mentre assegurava haver dedicat “tots els esforços al llarg de l’any” per potenciar la Fira. Pel que fa a l’alcalde, Joan Ramon Casals, aquest ha aprofitat per acomiadar-se de la seva darrera fira com a batlle: “La fira més enllà de la tradició, són les nostres arrels; és la il·lusió la que la fa tan gran”.

Al final de l’acte, pràcticament tots els partits amb representació municipal han pujat a l’escenari per fer-se un selfie amb el monarca. La CUP i Molins Camina s’han abstingut de ser partíceps del questionat pregoner i han decidit avantposar la seva opinió contrària a l’elecció de Toni Albà a fer-se la fotografia amb ell. En canvi, la resta de formacions que han criticat la seva designació com a pregoner, no han deixat escapar la oportunitat de sortir a la foto davant la platea del Foment plena de gom a gom.

This slideshow requires JavaScript.

Recomanacions personalitzades