La falta de Bombers posa en perill la resposta a les emergències

Al parc que dóna servei a Molins de Rei només hi ha quatre treballadors, quan el mínim establert per fer una guàrdia és de sis. El col·lectiu denuncia que la carència de personal “compromet el nivell de resposta davant les emergències i incendis” i genera un problema de seguretat pública.

Protesta al Parc de Bombers de Sant Feliu de Llobregat // Bombers de Sant Feliu en Lluita

Els bombers del Parc de Sant Feliu de Llobregat han deixat de fer hores extres per protestar per la manca d’efectius. La instal·lació, que dóna servei a Molins de Rei, es troba sota els mínims legals, segons ha denunciat el col·lectiu. En declaracions a Viu Molins de Rei, Rubèn Garcia, portaveu dels bombers de Sant Feliu, critica “la mala planificació que arrossega des de fa anys la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat”.

En aquests moments, els bombers es troben a l’espera de què l’Administració els ofereixi una solució en el marc de les negociacions del conveni: “Ens han comentat que ens presentaran una nova proposta, però hem perdut qualsevol esperança a què ens donin una resposta”. La carència de personal, denunciada pels treballadors, ha fet que la Direcció General “ens hagi imposat una jornada laboral de 1.790 hores anuals, molt per sobre d’altres funcionaris”, explica Garcia. En aquest moment, les negociacions per modificar aquestes condicions del conveni estan aturades.

A Parc de Sant Feliu de Llobregat, que té competències sobre 11 municipis i més de 170.000 habitants, la llei estableix que la plantilla mínima hauria de ser de sis bombers, quan actualment només hi ha quatre professionals per fer les guàrdies. Davant d’aquesta queixa, Garcia indica que la resposta de la Direcció General d’Extinció es limita a assegurar que els bombers treballen en xarxa i que en llocs amb menys efectius, les necessitats del servei es cobreixen amb reforços.

Sense desfibril·lador

A més de les mancances de personal, el col·lectiu de bombers lamenta que pateixen altres dèficits en el seu dia a dia que “cronifiquen la nostra precarietat laboral”. El manteniment del vestuari, el compliment de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i la logística de les instal·lacions són altres de les reivindicacions plantejades. Com a exemple, Garcia indica que al Parc de Sant Feliu fa temps que no tenim un equip Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA). “Podríem salvar a molta gent si tornéssim a disposar d’ell”.

La negativa dels bombers a realitzar més hores extres pel desacord amb la Generalitat posa en perill la capacitat de reacció dels professionals davant de qualsevol episodi d’emergències o un incendi. Garcia assegura que “ens neguem a fer un sobreesforç per compensar la falta d’inversió en material i en personal”. La paralització del conveni i l’excés d’hores extres, sumades a la falta d’efectius, dificulta la realització del servei públic. “Com afrontarem la campanya d’incendis forestals en aquestes condicions?”, diu Rubèn Garcia.

Els bombers precisen que, a part del problema de precarietat laboral derivat de les seves condicions, s’està “jugant amb foc i arriscant la seguretat pública”. En un comunicat emès a finals del mes de desembre, els bombers de Sant Feliu anunciaven que deixaven de fer hores extres davant “la impossibilitat d’oferir un servei de mínims com fins ara, corrent el risc de demora si es produeix una simultaneïtat de serveis”.

El líder del PSC comarcal titlla la situació de “preocupant”

El primer secretari del PSC al Baix Llobregat, Antoni Poveda, s’ha afegit a les denúncies per la manca d’efectius dels Bombers. Tal com ha declarat a Viu Molins de Rei, el cos viu una situació “preocupant”. “En aquests anys ens hem dedicat a moltes coses, però ens hem descuidat de manera important els serveis públics i això s’ha vist amb el cos de Bombers”. Al seu parer, el Govern català “ha reconegut que tenen una situació crítica; la situació fa perillar els casos d’emergències”. Per últim, Poveda ha assenyalat que aquest Nadal la circumstància ha sigut especialment deficitària, quan “moltes vegades no han pogut donar resposta als serveis en què se’ls demanava”.

Recomanacions personalitzades