Molins de Rei suspèn la Festa dels Tres Tombs

La Junta dels Tres Tombs decideix suspendre la festa dedicada a Sant Antoni Abat per evitar la confrontació amb els col·lectius animalistes. Assenyalen que l’Ajuntament no ha protegit la festa.

Tres Tombs // Arxiu

La Junta dels Tres Tombs de Molins de Rei ha comunicat la decisió de suspendre la festa dedicada a Sant Antoni Abat. Segons assenyalen els organitzadors de la tradicional cavalcada, “la realitat política existent a l’Ajuntament i la falta de voluntat de protegir i conservar la cultura tradicional catalana” els ha conduït a anul·lar els Tres Tombs d’aquest 2019.

Segons han fet públic, aquesta decisió l’han pres després que diferents grups animalistes intentessin convocar actes pels mateixos dies en què ells volien celebrar els Tres Tombs: “Nosaltres vam proposar canviar la data però, malgrat haver intentat trobar una solució que fos adequada per certs grups autoanomenats animalistes, se’ns persegueix”, denuncien.

Aquest canvi de data hauria tingut com a objectiu evitar als animalistes i, simultàniament, l’ambient que es va generar l’any passat al llarg de la festa. Tot i això, al final no els hi han quedat més dates lliures per esquivar-los i s’han vist “obligats a suspendre la festa”. Segons posen de relleu, els animalistes han tingut “voluntat de generar confrontació”.

Davant d’aquesta circumstància, els organitzadors de la festa asseguren haver “buscat l’entesa amb les regidories involucrades amb cultura”, però el que s’han trobat ha sigut amb una “no defensa” de la festa de Sant Antoni Abat. Sota el seu punt de vista, la festivitat representava tota una “tradició d’estima als animals”.

Darrera edició accidentada

Els Tres Tombs de l’any passat seran recordats pels dos accidents que s’hi van produir i el canvi de recorregut que va determinar el govern municipal en benefici del benestar animal. La primera de les incidències es va produir a la part altra del carrer Jacint Verdaguer quan una de les participants va caure del cavall en què anava i posteriorment la roda d’un carro li va passar per sobre la cama.

La segona: la bufetada que va clavar d’un home que caminava al costat d’un carruatge a un dels animalistes que s’hi manifestaven, com ja venia sent habitual a les darreres edicions. Si bé fins aleshores les concentracions dels col·lectius animalistes sempre s’havien celebrat amb exabruptes verbals, mai abans algú havia agredit a una segona persona. El cas va acabar als tribunals.

Per últim, la darrera qüestió que va acabar malmetent les relacions entre organització i Ajuntament va ser el nou recorregut. Segons va revelar el president de l’associació dels Tres Tombs de Molins de Rei, Artur Garro, el nou circuit s’havia fet “sense tenir en compte la seva opinió, sense buscar el benestar animal i imposat per decret de l’Ajuntament”. En canvi, el regidor de Cultura, Carles Ros, va afirmar que després de nombroses reunions, la resposta de l’entitat sempre va estar ‘no’. A més, recordava que el canvi va ser fruit d’un consens: “Uns la voldrien abolir, altres que no canviés res, vam trobar un punt intermig”.

Recomanacions personalitzades