La CUP qüestiona la viabilitat de què l’Ajuntament assumeixi la construcció de la residència

La formació política ha presentat un estudi del Consorci de Salut i Social de Catalunya, que situa en 7,83 milions d’euros l’import necessari per a la nova llar d’avis. Els costos que hauria d’assumir el consistori equivalen a la partida de les inversions en els darrers tres anys.

Reunió de la CUP per tractar el tema de la residència // David Rodríguez

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Molins de Rei ha posat en dubte la viabilitat de què l’Ajuntament pugui assumir els costos derivats de la construcció de la nova llar d’avis. En la jornada ‘Punt de Trobada sobre la Residència de Gent Gran’, la formació política, que forma part del govern municipal de Molins de Rei juntament amb CDC i ERC, ha presentat un estudi tècnic i econòmic sobre la seva viabilitat. L’informe, que ha estat elaborat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya i encarregat pel mateix consistori molinenc, situa en 7,83 milions d’euros la inversió necessària per a la construcció de l’edifici i la prestació de serveis de l’equipament.

El tinent d’alcalde de la CUP, Carles Ros, ha recordat que els 7,83 milions d’euros representen les inversions que ha realitzat l’Ajuntament de Molins de Rei en els darrers tres anys. Així, el 2016, el consistori va destinar 1,7 milions d’euros a inversions, el 2017 van ser 3 milions i l’any passat, 3,9 milions d’euros. Ros ha qüestionat que “l’Ajuntament hagi d’assumir uns costos anuals de 872.864 euros per construir i gestionar la nova llar d’avis, quan és una competència de la Generalitat que no ha volgut assumir”.

Ros s’ha interrogat sobre si cal que “els molinencs assumeixin amb els seus impostos la inversió que suposa construir la nova residència d’avis, quan serà un servei dels quan se’n pot beneficiar tot el territori”. En aquest sentit, ha assenyalat que el sistema d’assignació de places públiques de les residències utilitzat per la Generalitat de Catalunya no atorga preferència a les persones de Molins de Rei.

Els incompliments de la Generalitat

La CUP ha ressaltat la manca de compromís polític de la Generalitat de Catalunya, que no només va abandonar la seva competència en l’àmbit de la construcció de noves llars d’avis, sinó que ha incomplert les condicions del conveni que va signar amb l’Ajuntament de Molins de Rei el 2006, en el qual garantia que es feia càrrec de la inversió i assumia la construcció de 130 places (100 residencials i 30 per un centre de dia).

A la sessió de treball també han assistit els representants de la Plataforma d’Afectats per la Residència de Molins de Rei (PARM), que han criticat “el cost excessiu que suposa la construcció de la residència i la manca de garanties pels usuaris de gaudir d’uns preus adients per un servei de gestió pública”.

De fet, en una reunió recent, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, va manifestar la seva intenció davant de l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, a signar un conveni per atorgar només 50 places públiques i 52 a preu de mercat per a la nova residència. De totes maneres, la Generalitat vinculava el nombre de places a la disponibilitat pressupostaria.

Model laboral de la residència

Un dels punts de debat al voltant de la construcció de la nova llar d’avis a Molins de Rei és com influirà el model de gestió en les condicions laborals dels treballadors. Així, des de la CUP es denuncia que el conveni del sector privat ofereix un sou net anual per la categoria d’auxiliar de geriatria que suposa la meitat del que estableix el conveni dels treballadors de les empreses públiques de l’Ajuntament de Molins de Rei. Carles Ros ha insistit en què tenen clar que “sigui quin sigui el model de gestió que s’acordi per la residència, el que no permetrem és que es produeixi una doble escala salarial” entre treballadors d’una empresa privada i els que es regeixen pel conveni de l’Ajuntament.

Dèficit de 452.000 euros a la residència actual

La CUP ha recordat que l’actual llar d’avis Josep Mestre, inaugurada l’any 1990 i amb una capacitat per 30 places, és de les poques de Catalunya que manté una gestió totalment pública. Tot i això, l’equipament arrossega un dèficit anual de 452.980 euros, que assumeix l’Ajuntament.

Cicle d’actes “construir el programa entre totes”

L’acte organitzat per la CUP per parlar sobre la residència forma part d’un cicle anomenant Punt de Trobada. Són diverses xerrades sobre temes concrets amb les quals formació anticapitalista vol reunir-se amb els seus militants i simpatitzants amb l’objectiu de “construir el programa entre totes”. De moment, a més de la residència per a persones de la tercera edat, també han debatut sobre un altre tema clau: l’habitatge. El pròxim Punt de Trobada serà per parlar de Feminisme i Alliberament LGTB. Es durà a terme el pròxim dijous 17 de gener a la Federació Obrera. Més endavant, la CUP abordarà la configuració de la llista electoral i l’elecció del candidat a l’alcaldia.

Recomanacions personalitzades