Els usuaris del transport públic es feliciten per l’entrada a la zona 1

Molins de Rei veu com es redueix el preu del transport públic i la majoria dels usuaris reben la notícia amb alegria. Altres lamenten que el canvi no s’hagi aplicat a tots els abonaments. 

L’estació de Renfe de Molins de Rei // Jose Polo

Expectació i alegria entre els usuaris habituals del transport públic. Aquest dimecres ha estat el primer dia laborable amb l’entrada en funcionament dels nous preus que redueixen significativament el cost dels bitllets integrats. I és que l’inici del 2019 comporta que Molins de Rei i 17 municipis més de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que formen part de la zona 2 passin a pagar la majoria dels abonaments a preu de zona 1, sempre que els trajectes siguin entre les 36 localitats que integren l’AMB. La modificació significa, per exemple, que la T-10, el títol més utilitzat, redueix el seu cost dels 20,10 euros anteriors a 10,20, pràcticament la meitat.

“Ara la T-10 és d’una zona”, aquesta ha estat una de les frases més utilitzades per la treballadora d’informació de Renfe durant tot el matí a l’estació. Moltes persones, algunes amb certa incredulitat, han preguntat per un canvi reivindicat durant anys per bona part de la ciutadania i que ha comptat, des del principi, amb la unanimitat política del plenari municipal molinenc. “Molta gent ja és coneixedora de la novetat, però altres no”, reconeix l’empleada després de comentar-li a uns clients que els surt més bé de preu comprar una T-10 si tenen previst fer més d’un viatge.

“És fantàstic, vaig molt sovint a Barcelona a veure la família i ara no hauré de pagar tant”, opina una usuària del servei, Raquel Alguacil. “Estic encantada, utilitzo molt el transport públic”, afegeix. Aquesta ha estat la tònica general de la jornada: els usuaris s’han felicitat per començar a pagar a preus de zona 1. Molts d’ells picaven el bitllet comentant amb altres la notícia.“És un canvi bo, encara que ens posin un nou impost i al final sempre acabem pagant els de baix”, valorava Raquel Sánchez abans d’agafar el tren direcció Barcelona.

Dubtes encara per resoldre

Però la modificació no s’aplica per tots els municipis la rodalia de Molins de Rei, només és efectiu pels que formen part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). “Visc a Cervellò però en uns mesos viuré a Vallirana. Llavors pagaré el mateix que fins ara per arribar fins a Molins per agafar el tren, i això que Cervelló i Vallirana comparteixen el mateix autobús”, relata la mateixa Raquel. I és que Cervelló forma part de l’ens metropolità però Vallirana, no. “Crec que és completament injust”, sentència sobre unes fronteres tarifàries que ara han canviat de límits però que continuen existint.

“S’hauria de pagar per kilòmetres recorreguts”, li ha replicat un usuari que ha escoltat la seva conversa amb Viu Molins de Rei. “A mi no em millora res el canvi perquè utilitzo la T-16”, lamenta Lara Barreiro, que s’ha adonat que no tots els títols han vist el seu cost rebaixat. Els títols socials com la pròpia T-16 (per joves menors de 16 anys) i la targeta rosa continuen oferint-se a preu de zona 2 pels 18 municipis que han passat a pagar els abonaments més utilitzats a preus de zona 1. La posada en marxa de la T-Mobilitat comportarà canvis tarifaris globals i resoldrà aquests greuges. La última data feta pública és 2021, però ja són molts els retards que porta acumulats.

Recomanacions personalitzades