La CUP demana millorar el transport públic amb l’entrada a la Zona 1

La formació anticapitalista reclama una millora de l’actual xarxa de transport públic com a contrapartida per la pujada dels impostos que hauran de pagar els molinencs.

Dos trens passen per l’estació de Molins de Rei // Arxiu — Jose Polo

Si bé la CUP sempre ha vist amb bons ulls la inclusió de Molins de Rei a la Zona 1 (tot i rebutjar el marc tarifari actual), aquesta darrera setmana la formació anticapitalista ha emès un comunicat en el qual reclama una millora substancial del transport públic. Tal com argumenten, la pujada d’impostos que comportarà adherir-se a la primera corona ha d’anar acompanyada d’inversions i millores en la xarxa pública de transports.

Amb la posada en funcionament de la Zona 1 a partir del primer dia de 2019, els molinencs veuran reduït el cost del transport públic. Pel que fa a la T10, aquesta baixarà un 49%, mentre que la resta de modalitats ho faran entre un 26% – 34%. Tot plegat, per promocionar l’ús del transport públic davant el privat i així reduir la contaminació que generen els vehicles privats.

Per contra, els molinencs hauran de començar a pagar el tribut metropolità, tal com ja feien la resta de municipis de la Zona 1. A parer de la CUP, aquest fet suposa que “si pagarem com els pobles que ja en formaven part, cal que els serveis que rebem siguin del mateix nivell, per tant, cal que es vegin incrementats”. En la seva opinió, Molins de Rei pateix “un dèficit històric de connexions i freqüències de pas, especialment amb els pobles del voltant”.

Més enllà del tren

Tal com destaca la formació de l’esquerra independentista, “Molins dedica molts esforços econòmics a mantenir el Bus Urbà MolinsBus, que per l’any 2019 es calcula que tindrà un dèficit anual d’uns 400.000 euros”. Un fet que, per tractar de pal·liar, asseguren que des del govern ja han iniciat converses perquè “l’AMB n’assumeixi la gestió del servei i gran part del dèficit del MolinsBus”.

A més, la CUP exigeix a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que aquest augment d’impostos “vagi acompanyat per una aposta clara de vertebració del Baix Llobregat, no enfocada de forma centralista cap a Barcelona”. “Cal acordar un pla d’inversions per equiparar la xarxa de transport dels municipis de la 2a corona amb els de la 1a, i que la implantació del Tribut Metropolità es faci de forma progressiva a mesura que es vagin realitzant les millores a la xarxa”, reclamen.

Una mesura “electoralista”

Per últim, els cupaires consideren que la integració tarifària que es durà a terme a partir de l’1 de gener “ha estat decidida amb presses i de forma electoralista”. “El nou Tribut no es cobrarà fins passades les eleccions de Maig 2019, l’AMB ha volgut anunciar només la part positiva abans d’eleccions”, han recordat.

En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que a Molins de Rei un habitatge amb un valor cadastral de 100.000 euros pagarà 31 euros anuals, un de 150.000 euros en pagarà 47 euros, per un de 200.000 euros es pagaran 62 euros, per 250.000 euros es pagaran 77 euros i per 300.000 euros es pagaran 93 euros.

Recomanacions personalitzades