Una dotzena de veïnes analitzen els espais nocturns més perillossos per les dones

La marxa exploratòria organitzada per l’Ajuntament té com a intenció detectar aquells espais que poden donar percepció de perill per les dones.

La marxa exploratòria ha tingut com a punt de partida la plaça dels Països Catalans // DGM

Sota la premissa d’analitzar l’espai públic des dels ulls de les dones, aquesta setmana passada una dotzena de veïnes han sortit al carrer per detectar quines zones podrien donar percepció de perill en horari nocturn. Si bé les conclusions de la marxa exploratòria no aniran acompanyades de cap dotació econòmica concreta per resoldre aquells punts que urbanísticament es podrien solucionar, amb el que sí que comptaran és amb tota una sèrie de mesures pal·liatives provinents de les àrees de joventut, salut o seguretat, entre d’altres.

Si més no, algunes fonts municipals assenyalen que quan tinguin les conclusions de l’estudi sobre la taula, sí que s’intentaran destinar diners de la cartera de via pública per resoldre els fronts oberts. En canvi, a altres municipis les marxes exploratòries ja compten d’entrada amb una partida asignada.

Perquè aquestes es duguin a terme, però, abans hauran d’arribar les conclusions que elabori el Col·lectiu Punt 6, la cooperativa especialitzada a analitzar l’urbanisme en clau feminista. Unes conclusions que es tractaran d’encaixar al protocol contra els assetjaments sexuals en els espais d’oci nocturn, ja que la mateixa ruta que va resseguir el grup de dones es va centrar a estudiar zones com la plaça de la Llibertat, el carrer del Foment, el parc de la Mariona o els entorns de la discoteca.

Des dels ulls d’una dona

La feminització de l’espai públic rau en qüestions tan essencials com el fet que hi hagi la suficient llum per fer les nits visualment més segures, en l’eliminació d’espais sense sortida o en l’ampliació de voreres, entre altres qüestions. Ítems que potser fins ara no s’han tingut en compte als despatxos d’urbanisme, però sobre els que la dinàmica social exigeix determinats canvis en la manera de concebre els carrers i les places. En aquest sentit, ara com ara l’Ajuntament no invertirà a arreglar aquests handicaps urbanístics; només engegarà eines administratives per salvaguardar aquells punts més conflictius les nits d’oci (principalment les de divendres i dissabte).

Tal com ha assenyalat al Viu Molins de Rei la regidora de Feminismes i Alliberament LGTBI, Laura Munt, la forma de veure l’espai públic amb la llum dels fanals “variava”, en funció de l’edat de les participants a la marxa exploratòria. “Les que som més grans no hem tingut percepció de perill, mentre que les joves sí”, ha confessat Munt.

Al seu parer, un dels motius d’aquesta desinhibició pot estar relacionat amb el fet que “com som més grans, creiem que a nosaltres ja no ens passarà res; aniran darrere una noia jove en tot cas”, considera Munt. Si més no, el col·lectiu més jove sí que ha detectat elements a millorar, com la il·luminació dels espais o el mobiliari urbà que dificulta el camp de visió. “Va ser curiós, perquè les més grans vam aprendre a veure les percepcions de la gent jove”, ha revelat la mateixa regidora.

Recomanacions personalitzades