Casals amenaça a Mémora de treure-li la concessió del tanatori

L’Ajuntament bloqueja l’entrada de noves llicències per dur a terme cremacions de cadàvers i es comença a preparar per un futur litigi legal amb l’empresa funerària.

El tanatori de Molins de Rei // Jose Polo

Bombolla d’oxigen. Després de denegar la llicència a Mémora per construir un crematori a l’actual tanatori, l’Ajuntament ha tancat la finestra de petició de noves llicències. Una decisió que l’alcalde Joan Ramon Casals ha presentat als veïns desplaçats fins a la Federació Obrera com un respir de dos anys per definir un Pla Especial que determini quines zones de Molins de Rei podrien acollir aquesta mena d’instal·lacions. Si més no, aquest cop de porta també pot obrir una veda judicial. De fet, el mateix Casals ha admès que l’empresa ja els ha avisat que es trobaran als tribunals. Una amenaça a la qual l’alcalde, lluny d’apagar, ha decidit encendre amb més benzina: “Anirem a totes i, si cal, estudiarem treure’ls la concessió de tot el tanatori”.

Segons el màxim representant polític, a dia d’avui l’empresa duu a terme un “correcte” servei a la ciutadania, però si decideix anar “contra allò que volen els molinencs i molinenques, l’Ajuntament anirà a totes contra ella”. En aquest sentit, l’administració local també ha encarregat un informe jurídic per saber “si l’Ajuntament pot anul·lar aquesta clàusula d’acceptació del crematori i quines conseqüències tindria”, ha detallat Casals. Almenys, des del govern veuen “gairebé segur” que l’empresa els hi reclami una indemnització.

La cursa electoral

Un dels dubtes que ha sorgit entre els veïns és la possibilitat que la campanya electoral trenqui els tempos per trobar el consens polític que necessitaria l’anunciat Pla Especial per aquest tipus d’instal·lacions. A parer de l’alcalde, tots els grups polítics estan en consonància en la necessitat de dotar al municipi d’una normativa en la línia, tot i que no ha precisat si l’acord podria arribar abans o després de les eleccions.

De totes maneres, el que és segur és que la suspensió de llicències s’aixecarà d’aquí a dos anys amb el nou govern municipal i que serà aquest el que hagi de tramitar la llicència del nou crematori si finalment la futura normativa ho permet. Un fet al qual caldria sumar la hipotètica victòria del consistori davant Mémora, si la funerària acaba denunciant a l’Ajuntament. En cas que això passi, Casals ja es cura en salut: “Si l’empresa ens porta a judici, [la construcció del crematori] dependrà d’aquest jutge”.

Recomanacions personalitzades