Les incineracions ja superen als enterraments al Baix Llobregat

El 55% de les famílies opten per incinerar als seus difunts i gairebé la meitat d’aquests es decanta per urnes biodegradables.

Cementiri de El Prat // Àltima

Les dinàmiques en el darrer adéu als difunts han canviat. Si bé tradicionalment les famílies sempre havien escollit enterrar als seus estimats, amb la irrupció de la incineració en les darreres dècades la tendència s’ha invertit. De fet, a dia d’avui al Baix Llobregat ja hi ha més incineracions que no pas enterraments, segons dades d’Àltima, empresa funerària que opera a la majoria de tanatoris de la comarca (però no a Molins de Rei).

En aquests nou primers mesos de 2018 les incineracions ja han representat el 55% dels serveis funeraris duts a terme per la companyia. Un percentatge un 3% més elevat respecte al mateix període del 2017 i que sembla no tenir aturador. Sota el punt de vista del director de l’àrea de Cementiris d’Àltima, Joan Ventura, “la incineració és una demanda que acabarà estabilitzant-se al voltant del 60 % en els propers deu anys en els principals cascos urbans de Catalunya”.

Urnes eco-friendlys

Davant d’aquesta circumstància, Ventura assenyala que els gestors dels cementiris s’hauran d’adaptar per donar una resposta “controlada i sostenible” a la gestió de les cendres. De fet, que en els darrers anys aquestes també han adoptat el concepte ‘eco’, ja que prop del 40% de les famílies decideix guardar les despulles dels seus estimats en urnes biodegradables. En paral·lel, els qui opten per taüts sense elements contaminants són el 77%.

Per últim, destacar que els funerals laics també han començat a desbancar als catòlics, tot i que aquests encara són copen el gruix dels acomiadaments. Ara com ara, només un de cada quatre funerals són laics al Baix Llobregat.

Recomanacions personalitzades