El 80% dels apartaments turístics de Molins de Rei són il·legals

El nou tribut impulsat pel govern municipal per incrementar els impostos als apartaments turístics només afectarà quatre habitatges en tot el municipi. El 80% d’aquests negocis operen de forma il·legal. 

Potenciar el carrer Rafael Casanova com espai comercial i de passeig és un dels objectius // David Guerrero

Imatge d’arxiu del carrer Rafael Casanova // David Guerrero

Només quatre pisos de Molins de Rei estan en possessió de la llicència d’Habitatge d’Ús Turístic (HUT). O dit d’una altra manera, més del 80% dels apartaments turístics del municipi són il·legals. Així ho ha pogut saber Viu Molins de Rei, després que fonts municipals confirmessin que a la població només dos parells d’habitatges es lloguen a turistes de forma legal.

Per tant, el nou tribut que ha anunciat el govern municipal format per CDC, CUP i ERC pel 2019 i que servirà per gravar a aquest tipus d’activitat econòmica obtindrà uns ingressos gairebé anecdòtics: com a màxim es cobraran 371,56 euros extres.

Segons les noves ordenances fiscals, els habitatges d’ús turístic hauran de pagar 117 euros anuals a través del rebut de les escombraries, quan fins ara els hi cobraven 24,11 euros en cas d’estar buits o 76,53 euros si hi vivia alguna família a l’habitatge. És a dir, que si fins ara els quatre estaven buits, s’ingressaran aquest proper any uns 371,56 euros extres, mentre que si fins ara hi vivia algú, només es cobraran 161,88 euros més respecte aquest 2018.

Una vintena a Airbnb

Si bé les plataformes digitals de lloguer turístic donen l’opció d’arrendar un habitatge per habitacions o en la seva totalitat, s’ha de tenir en compte que en el cas que és tractat en aquesta informació només es fa referència als pisos que es lloguen sencers. D’aquests hi hauria 21 publicats a internet segons l’eina digital ‘datahippo’; 20 dels quals estarien penjats a Airbnb. Segons les mateixes fonts municipals, el consistori és conscient d’aquesta circumstància: “S’està treballant en la identificació dels seus propietaris”, però afegeixen que “no és senzill”.

Recomanacions personalitzades