L’elèctrica pública arriba l’any vinent a tota l’àrea metropolitana

Contingut patrocinat

Barcelona Energia, l’elèctrica 100% de capital públic que des de juliol dona servei a l’Ajuntament de Barcelona, s’estén l’any vinent a tota la metròpolis. Les instal•lacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) també s’alimentaran de l’energia d’aquesta operadora. En un futur, està previst que doni servei a la resta d’ajuntaments metropolitans i, eventualment, a unes 20.000 llars.

Torres elèctriques // blickpixel

Barcelona Energia és l’eina que ha d’ajudar a fer la transició cap a nou model energètic basat en les energies renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i el foment de la generació de proximitat, que posi al centre la ciutadania i asseguri l’accés a l’energia.

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, afirma que “el model energètic actual és ineficient i perjudicial per al medi ambient i per a la salut de les persones”. Per això, des de fa anys l’AMB treballa en la creació d’aquest operador, que tindrà tres grans funcions: subministrar l’energia, assessorar sobre les tarifes i potències més adequades, i fomentar les energies renovables, encarregant-se del manteniment d’instal•lacions fotovoltaiques i representant els productors d’energia solar al mercat elèctric.

“El nostre objectiu és garantir l’energia, un dret fonamental, a tota la ciutadania, mentre duem a terme la transició energètica al territori”, Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB

La creació de la comercialitzadora pública suposarà un estalvi per a l’administració. Pel que fa els usuaris, si bé no notaran una gran diferència en el preu quilovat per hora, sí que tindran altres avantatges afegits que faran que el canvi de companyia sigui atractiu per als consumidors particulars.

Per exemple, s’informarà les famílies de quina és la millor tarifa que poden contractar i quina és la potència més adequada per a les seves necessitats. Així, si una família té contractada una potència de 10 quilowatts quan només en necessita 3,5, l’operadora informarà l’usuari de la possibilitat de fer un canvi.

Avantatges per a l’administració

L’AMB ha elaborat un pla de viabilitat per assegurar-se que no es perden diners amb el canvi d’operador i ha observat dos factors que asseguren la rendibilitat de l’operació.

En primer lloc, l’empresa pública no tindrà cap marge comercial que incrementi la factura, al contrari que les comercialitzadores privades.

100%: percentatge d’energia renovable que subministra Barcelona Energia

2030: Horitzó del Pla Clima i Energia de l’AMB

96: Accions del Pla Clima i Energia 2030 de l’AMB

En segon lloc, l’operador podrà actuar directament al mercat majorista d’electricitat, que és on les comercialitzadores compren l’energia. Al mercat l’energia varia de preu constantment. Actuant com un agent del mercat comú, la comercialitzadora pública podrà millorar l’operativa diària i reduir els costos finals.

Si bé l’operador no començarà a subministrar energia a l’AMB fins l’any vinent, en el cas de l’Ajuntament de Barcelona ja ho està fent des de l’1 de juliol.

La resta de consistoris de la metròpolis podran acollir-s’hi progressivament a partir de l’any vinent, si bé falta determinar la forma legal amb què podran beneficiar-se del servei.

Recomanacions personalitzades