L’Ajuntament abordarà amb la Generalitat l’increment d’alumnes a secundària

El curs escolar ha començat a Molins de Rei amb 100 alumnes més a secundària que l’any passat. “Estem per sobre del que tocaria”, diu el regidor d’Educació, que es reunirà amb la Generalitat per demanar-li que hi faci front. El curs comença amb una línia menys a P-2 i a P-3 però amb més mestres per aula a les escoles bressol.

Alumnes de l’escola Josep Maria Madorell el primer dia de curs // Jordi Julià

La tornada a l’escola coincideix aquest any a Molins de Rei amb canvis en les línies educatives. S’han fet efectius els tancaments anunciats d’una línia de P-3 a l’escola Castell Ciuró i el d’una línia de P-2 a la llar d’infants municipal La Traca.

La baixada de natalitat en aquestes edats contrasta amb la sobreocupació als dos instituts públics de Molins de Rei. S’ha obert un grup més a 3r d’ESO d’un institut i un altre a 4t d’ESO de l’altre –precisament fa un any el curs començava amb la reclamació de nous grups-. Però no n’hi ha hagut prou. Mentre que a Infantil i Primària el nombre d’alumnes d’aquest curs és similar al de l’any passat, els instituts tenen 100 alumnes més que el curs anterior.

“Estem una mica per sobre del que hauríem d’estar”, ha admès el regidor d’Educació, Eduard Suàrez (ERC), durant la visita a les escoles que fa l’Ajuntament el primer dia de classes. “Tindrem una reunió amb el departament d’Ensenyament de la Generalitat per buscar-hi solucions, perquè no podem seguir així gaire cursos més”, ha anunciat, sense voler especificar que la solució sigui noves línies ja que estaria obert a buscar altres opcions.

Un grup menys i més mestres a llars d’infants

Amb l’inici de curs s’ha fet efectiu el tancament d’un grup de P-2 a la llar d’infants municipal La Traca. “La decisió es deu a la baixada de la natalitat, però al mateix temps hem reduït les ràtios i hem incrementat el nombre de mestres per aula”, ha afirmat l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC).

Així doncs, aquest curs hi ha cinc mestres més que treballaran repartits entre les tres llars d’infants de l’Ajuntament. “Volíem baixar les ràtios, però al final es va apuntar més gent del que esperàvem de manera que no ha quedat cap plaça buida. Per això hem acabat posant més mestres per aula”, explica el regidor d’Educació a Viu Molins de Rei. Aquest augment de mestres permetrà, a la pràctica, que els grups que fins ara es desdoblaven en dos, per exemple, ho facin en tres i així els mestres poden dedicar-se més a cada alumne.

Tancament d’un grup de P-3

El regidor d’Educació i l’alcalde han visitat l’escola J.M. Madorell el primer dia de classes // Jordi Julià

Alhora, s’ha consumat el ja anunciat tancament d’una línia de P-3 a l’escola Castell Ciuró. L’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), ha reiterat que “la intenció de l’Ajuntament era mantenir 12 línies, però parlant amb el Consell Escolar vam creure que la manera de protegir tots els centres era sortir amb 11 línies a les preinscripcions”.

El Consell, que agrupa la comunitat educativa i l’Ajuntament, va prendre aquesta decisió veient la intenció de la Generalitat de reduir un grup i evitar així que cap escola amb una línia hagués de tancar-la i així garantir que totes puguin seguir tenint P-3.

“Al final hem tingut un resultat equilibrat”, valora l’alcalde. “Algunes famílies no han pogut anar al Castell Ciuró però han pogut anar en altres centres”, ha afegit. El regidor d’Educació afirma que al final “han sobrat 10 places de P-3 a l’escola pública”. Tot i això, ha reiterat de nou que el tancament “no és just” perquè “s’ha afectat a la pública i no a la privada”. És el mateix posicionament que té l’Assemblea Groga. En total, a Molins de Rei, el curs escolar comença amb 4.434 alumnes de preescolar, primària i secundària.

Més pressupost en manteniment

L’import que l’Ajuntament destina al manteniment dels equipaments educatius s’ha incrementat aquest any. “Passem dels 100.000 euros que es solien destinar fins als 150.000 euros”, afirma el regidor. Suàrez assegura que “són inversions en equipaments que no tocaria fer a l’Ajuntament sinó a la Generalitat però les fem perquè la prioritat és que els joves vagin a l’escola segurs i posem l’educació per davant de tot”.

La despesa ha estat per reparar teulades i goteres, pintar, reparar problemes de climatització i instal·lacions elèctriques o renovar sorrals. També s’ha doblat el pressupost que destinen a subvencionar les ampes i el regidor ha anunciat que ho tornaran a doblar l’any que ve.

This slideshow requires JavaScript.

Recomanacions personalitzades