Comença la retirada de les plaques solars

Les pèrgoles fotovoltaiques de la plaça del Molí s’han començat a desmantellar aquest dilluns. Les plaques s’intentaran reutilitzar en algun equipament i l’estructura es reciclarà. La retirada costa 15.400 euros a l’Ajuntament.

Els operaris han començat tallant les corretges de reforç de l’estructura // Jordi Julià

Punt i final a les conegudes plaques fotovoltaiques de Molins de Rei que en vuit anys no han generat ni un sol quilovat d’energia i, a més, es fan ombra entre elles. L’Ajuntament ha decidit eliminar aquests elements de la plaça del Molí -rebatejada com a plaça 1 d’Octubre. Tot i això, no se sap ni què es farà en l’espai que deixaran lliure ni tampoc on es col·locaran les plaques que retiren.

Eliminar les plaques era un dels punts del pacte de govern entre CDC, CUP i ERC signat l’any passat. L’acord parlava de convertir la zona ara ocupada per les pèrgoles en “un espai de gaudi públic i per ​activitats culturals”. Són uns 600 metres quadrats i s’havia parlat d’unes grades o d’un espai per als infants, però fonts municipals indiquen que encara no està decidit què hi faran. S’espera que vagi en consonància amb la urbanització de l’entorn de la biblioteca que s’està acabant de construir a l’edifici del Molí.

Tampoc està clar a on aniran a parar les plaques. Primer les revisaran una a una per comprovar si funcionen, ja que algunes estan malmeses per cops de pedra després de 8 anys. La intenció és posar les que funcionin en teulades d’equipaments municipals, però tampoc saben en quin (o quins) podrà ser. Mentrestant, les guardaran dins l’antic ambulatori, que s’està reformant per acollir l’Espai Sociosanitari Josep Maria Salas.

Més de 15.000 euros de cost de retirada

La retirada costarà 15.400 euros més IVA a l’Ajuntament. El cost real és superior, però s’ha acordat amb l’empresa encarregada que aquesta reduïa el cost a canvi de quedar-se l’import que ingressi per la venda de la ferralla de les estructures de ferro que aguanten les plaques.

El preu d’instal·lar-les el 2010 va ser de 282.000 euros, que va pagar el govern espanyol ja que la inversió formava part del ‘plan E’ d’inversions, conegut com a ‘pla Zapatero’. Es tracta de set estructures de 5 tones cadascuna. En total, inclouen 230 plaques.

El procés ha començat dilluns 10. S’han tallat les bigues metàl·liques (corretges) que fan de reforç però que segons el cap d’obra “no afecten a l’estabilitat de l’estructura”. També s’han fet forats al terra per poder tallar els suports arran de terra. Les plaques aguantaran fins dimecres, quan tallaran les plaques en si separant-les de les estructures. En els dies següents retiraran la resta d’elements, amb la previsió d’acabar uns dies abans de la cursa de Sant Miquel del 23 de setembre.

Fotos: Jordi Julià

This slideshow requires JavaScript.

Recomanacions personalitzades