La indignació pel crematori desborda la Federació Obrera

La sala d’actes de la Federació Obrera es va omplir de gom a gom en la xerrada organitzada per l’Ajuntament per informar sobre la construcció d’un crematori. El consistori farà una nova pròrroga del període d’al·legacions i es compromet a entregar la documentació necessària als ciutadans per formular-les.

La sala es va omplir com mai de veïns interessats en el crematori // Jordi Julià

Són comptades les ocasions que aquesta sala d’actes s’omple però aquest dimecres l’expectació era molt gran. Veïns del barri de la Pau i la Riera Nova -els més propers al crematori- i també d’altres barris van anar a aquesta reunió per escoltar els detalls sobre el projecte però, sobretot, per traslladar el malestar creixent pel projecte de l’empresa Mémora de crear dos forns crematoris de gran capacitat dins el tanatori.

De forma improvisada va fer de moderador el president de l’Associació de Veïns de la Pau i Riera Nova, Àlex Herrero, una entitat que ha passat de 180 a 200 socis en els darrers dies arran de la notícia de la creació del crematori a Molins de Rei.

La falta de comunicació per part de l’Ajuntament va ser la primera queixa que va traslladar Herrero. Una veïna comentava que encara no havia rebut la notificació i se n’havia hagut d’assabentar a través de les informacions publicades per aquest diari. Un altre afirmava: “Ens han estat denegant la informació totes les vegades que ho hem demanat. Encara no ens han entregat la documentació per fer al·legacions”.

Nou termini d’al·legacions

Alex Herrero, de l’Associació de Veïns, va fer de moderador i va exposar diverses preguntes als polítics // Jordi Julià

L’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), va respondre prometent que lliurarien als veïns afectats un nombre determinat de còpies de l’expedient que ara mateix només es pot consultar presencialment i sense fer-ne fotografies, intentant fins i tot penjar-lo al web municipal. Alhora, va anunciar que allargaran encara més el termini d’al·legacions, iniciant-lo de nou des del moment en què s’hagi entregat la documentació als veïns interessats.

Igual que en el comunicat difós dimarts, Casals va afirmar que l’Ajuntament rebutja el projecte perquè “està sobredimensionat, està situat a menys de 500 metres d’habitatges i el municipi és dins la zona de protecció atmosfèrica”. Va anunciar que faran “tot el possible” per impedir-lo. Alguns veïns demanaven anar als tribunals, però Casals assegura que aquesta opció no és la millor. “Potser com a molt allarguem el termini però ens podríem trobar que el jutge acabi donant la raó a Mémora”, va advertir.

Molts veïns van considerar que l’actuació de l’Ajuntament no estava sent prou contundent. Però l’alcalde els va respondre: “Us puc enganyar i dir que el pararem segur. Però el que dic és la veritat: que farem el que puguem”. Va detallar que anul·lar la concessió, com van demanar diversos veïns, tindria un cost de milers d’euros d’indemnització, tot i que, segons Casals, “potser ni així ho podríem aturar”.

Boicot i tall d’autopista

L’equip de govern va respondre a les preguntes dels veïns // Jordi Julià

Però els veïns van seguir insistint. Un va animar a saltar-se la llei, un altre va cridar a fer mobilitzacions de tot tipus, incloent tallar l’autopista -acció que va rebre nombrosos aplaudiments- i una membre de la Plataforma d’Afectats per la Residència (PARM) va aprofitar per proposar: “Ja que tenim els avis repartits per residències en altres pobles, quan els morin fem boicot a Mémora i no els portem a Molins de Rei”.

Les preocupacions eren per les olors –“les cremacions de Roques Blanques se senten des del Papiol”, va dir un home-; per la contaminació –“per molts filtres que es posin, no hi ha combustió perfecta, i aquest és un forn de gran capacitat perquè farà més de 300 cremacions anuals”, va assegurar un veí que treballa en el camp de l’emissió de partícules.

Per la seva part, els veïns de les cases més properes pateixen per la seva butxaca. “Quan vam comprar la casa, vam demanar informació a l’Ajuntament i no ens van informar que allà hi anava un crematori. Ara se’ns devaluarà”, va advertir un d’ells.

Recomanacions personalitzades