CCOO reclama a Molins de Rei i Sant Feliu que tornin a coordinar la mobilitat d’El Pla

El sindicat CCOO lamenta que s’hagi deixat de reunir la Taula de Mobilitat del Polígon El Pla, que permetia que els dos municipis fessin polítiques de mobilitat de manera coordinada a tot el polígon, independentment del municipi. Iniciativa també ho ha reclamat en una moció al ple municipal.

Coixins berlinesos instal·lats al polígon El Pla de Sant Feliu de Llobregat // IxMdR

Els elements reductors del terra es van posar a Sant Feliu i no a Molins de Rei, un exemple de la descoordinació // Arxiu — IxMdR

Evitar que Molins de Rei decideixi fer aparcament en un carrer i Sant Feliu, un carril bici. Seria un possible exemple de situacions que es poden donar al polígon El Pla, dividit entre els termes municipals dels dos municipis tot i que en realitat és un de sol. O un cas real: al carrer del Pla, a Molins de Rei es limita la velocitat posant només un radar que indica la velocitat del vehicle mentre que Sant Feliu posa ressalts al terra.

Aquestes situacions s’haurien d’evitar si funcionés la Taula de Mobilitat del polígon, que Comissions Obreres (CCOO) demana que es reactivi. “Després d’un bon treball de concertació en el marc del projecte Life Gesmopoli, es van posar en marxa la taula de la mobilitat i diferents accions i projectes que van millorar sensiblement els desplaçaments interns del polígon”, asseguren en un comunicat.

El sindicat ha criticat en diverses ocasions la “manca de continuïtat i de coordinació de les actuacions dels diferents projectes”. A més, no les han traslladar a la representació legal dels treballadors que operen diàriament en aquest polígon.

Per això, CCOO ha enviat una carta als alcaldes de Molins de Rei i Sant Feliu on els proposa que tornin a convocar la taula que aprofitant la setmana de la mobilitat del setembre. Seria un “espai d’interlocució, d’articulació de propostes de millora de la mobilitat dels i les treballadores i també per avançar en la qualitat de vida d’ambdós municipis”, apunten.

Creuen que és molt important tenint en compte que és una de les principals àrees d’activitat econòmica dels dos municipis, on conviuen 300 empreses i 10.000 treballadors.

També recorden que “és prioritari concretar polítiques que transformin el nostre model industrial, que modernitzin els polígons i espais industrials de la comarca i que apostin per un model de mobilitat més segur i sostenible que doni compliment a les actuals necessitats legals, socials i ambientals dels municipis i per extensió del conjunt del Baix Llobregat”.

Iniciativa ho reclama per actualitzar el Pla de Mobilitat

El mateix ha demanat Iniciativa per Molins de Rei – MES al ple municipal de juliol. El grup va presentar un prec demanant la convocatòria “el més aviat possible” de la taula. La regidora Júlia Fernández va lamentar que “inexplicablement aquesta taula de mobilitat del polígon va deixar de convocar-se” i per tant “no s’han pogut seguir consensuant noves tasques de planificació i actuacions concretes en el polígon“.

La primera acció que consideren que cal fer és revisar el grau de compliment del Pla de Mobilitat del polígon que es va aprovar en el marc d’aquesta taula, i actualitzar-lo tal com es preveia inicialment. Gràcies a aquest pla es van modificar línies de bus urbà per arribar al polígon, es va crear una nova línia de bus que connecta les estacions de tren de Sant Feliu i Sant Vicenç passant per El Pla, el carril bici que uneix els dos municipis per la nacional, es va ordenar l’estacionament, van fer passos de vianants, van arreglar parades de bus, van crear rutes accessibles i van fer mesures per reduir la velocitat.

Entre les accions que cal fer conjuntament, Iniciativa creu que s’ha de donar informació de l’hora de pas en temps real a les parades de bus amb un mateix sistema -ara cada municipi ho fa diferent perquè Sant Feliu és a la zona 1 i Molins a la zona 2-. També consideren que cal treballar perquè l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) reverteixi la “discriminació negativa” que segons ells ha estat fent fins ara en el terme municipal de Molins de Rei pel fet de ser en zona 2, motiu pel qual fins ara centrava les inversions en Sant Feliu.

Recomanacions personalitzades